Onheilspellend signaal IBM

International Business Machines (IBM) waarschuwde gisteren dat de omzet over het eerste kwartaal uit zal komen tussen de 18,4 en 18,6 miljard in plaats van de 19,7 miljard dollar waar analisten op hadden gerekend. Deze aankondiging van een van 's werelds grootste technologieconcerns vormt een nieuwe aanwijzing dat de zogeheten `V-vormige' economische opleving gebakken lucht is. De winstwaarschuwing van IBM is net zo belangrijk als de beslissing van chipproducent Intel in januari van dit jaar om zijn investeringsbudget in te krimpen. De technologiegigant gaf als reden voor zijn waarschuwing dat `veel van onze klanten ervoor kiezen op hun kapitaaluitgaven te bezuinigen of een beslissing daarover uit te stellen tot ze een duurzame verbetering in hun sector zien optreden'.

Op zichzelf is hier niets nieuws onder de zon. Veel softwarefirma's maakten vorige week soortgelijke bevindingen wereldkundig. Toch springt de waarschuwing van IBM er om drie redenen tussenuit. In de eerste plaats is de omvang van de terugval onheilspellend. In de tweede plaats treft de investeringsstop nu blijkbaar ook de krachtigste ondernemingen in de technologiesector. En tenslotte onderstreept de waarschuwing het risico van een verhevigde inzinking.

Sommige technologiebedrijven, zoals Taiwan Semiconductor, hebben juist onlangs hun investeringsbudget verhoogd op grond van tekenen die wijzen op een toenemende vraag. Maar wat gebeurt er als die vraag eerder denkbeeldig blijkt te zijn – een kleine correctie nadat bedrijven hun voorraden tot abnormaal lage niveaus hadden teruggebracht – dan reëel? Als dat zo is, zal de toegenomen productie geen afzetmarkt weten te vinden en de omzet weer kelderen. Een verhevigde inzinking zou slecht nieuws zijn voor alle technologieaandelen. Maar onderdelenleveranciers en chipproducenten, die al rekening hielden met een krachtig herstel, lopen extra gevaar.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld.