Midden-Oosten 2

Ik miste in uw artikelen over het Israëlisch-Palestijnse conflict de kernvraag: waarom ontstond deze situatie direct na Camp David-2000. Dit kan niet worden afgedaan met toeval, het voorstel zat gewoon verkeerd in elkaar en is een belangrijke oorzaak van de huidige situatie.

Net zoals voor Israël de veiligheid vooropstaat, staat voor de Palestijnen een eind aan de bezetting voorop. Geen roadblocks meer met de bijbehorende willekeur en discriminatie; geen willekeurige vernieling van huizen; geen eindeloze economische blokkades die de economie om zeep helpen.

Door de Westbank in stukjes te verdelen die geheel door Israëlisch territorium worden omgeven voorzag het voorstel echter in essentie in een voorzetting van de huidige situatie. En dat alles met goedkeuring van de VS. Geen wonder dat de Palestijnen in opstand komen.

Naar de Israëlische kant toe werkte het voorstel weinig beter. Het vertelde hun dat vrede niet gebaseerd hoeft te zijn op vertrouwen. Israël heeft de overmacht en kan in feite zijn voorwaarden opleggen. Sharon legde dit feilloos bloot met zijn bezoek aan de Tempelberg. Waarom zou je die weggeven als je niet hoeft?

Het westen kan maar één ding doen om de situatie weer in goede banen te leiden. Verscheur Camp David-2000 en vertel de Israeliërs en de Palestijnen dat een Palestijnse staat uit een aaneengesloten stuk van de Westbank dient te bestaan met een eigen grens met Jordanië. Over de hoeveelheid land hebben we het later wel: misschien wordt het zelfs minder als in het huidige voorstel. Maar de Palestijnen krijgen wel een echte eigen staat in plaats van een indianenreservaat.

    • Wim Roffel Leiden