`Merrill Lynch heeft misleid'

De staat New York heeft Merrill Lynch gisteren geboden opheldering te verschaffen over mogelijke belangenverstrengeling. De Amerikaanse zakenbank zou in vertrouwelijke e-mails bepaalde internetaandelen ,,troep'' hebben genoemd, terwijl dezelfde aandelen ook een hoge waardering van de bank kregen.

De beschuldiging van belangenverstrengeling komen na tien maanden intensief onderzoek door het openbaar ministerie (OM) in de Amerikaanse staat. Door het ten onrechte aanprijzen van aandelen zouden investeerders miljoenen dollars hebben verloren.

De openbaar aanklager van de staat New York, Eliot Spitzer, beschuldigde Merrill Lynch er van gekleurde koopadviezen te geven om zodoende de toeslagen voor het uitgeven van nieuwe aandelen voor cliënten veilig te stellen. ,,Het is een schokkende beschaming van het vertrouwen in een van de meest gerenomeerde bedrijven op Wall Street'', zei Spitzer gisteren.

In de onderschepte e-mails wordt onder meer het internetbedrijf Infospace afgedaan als ,,waardeloos'', terwijl voormalig Lynch-steranalist Henry Blodget Infospace halsstarrig bleef aanprijzen, zelfs toen het aandeel na haar piek van 132 dollar (151 euro) in maart 2000 aan zijn val was begonnen. Gisteren noteerde het aandeel Infospace nog maar 1,51 dollar.

De verordening van Merrill Lynch lijkt deel uit te maken van de verhoogde druk op de financiële wereld om belangenverstrengeling te lijf te gaan na het inklappen van de internetluchtbel en het recente Enron-schandaal. Volgens woordvoerders van het OM zijn ook andere grote banken gedagvaard als onderdeel van een groot onderzoek naar de manier waarop op Wall Street bedrijven worden geanalyseerd. Merrill Lynch verwerpt de aanklachten.