Licht verteerbare `educatie'

Eddy Doorenbos is 80, maar een muzikant als hij bekommert zich daar niet om. Ruim negen maanden per jaar, vijf avonden per week, zit hij aan de piano in de bar van het Sheraton-hotel op Schiphol. Hij zingt en speelt de nummers die hij zijn leven lang heeft gezongen en gespeeld – sinds hij meer dan een halve eeuw geleden als crooner begon bij het swingende Miller-sextet. Veel publiek was er niet toen Marc Lansu hem kwam filmen voor de RVU-rubriek Werken aan werk. Maar dat lijkt Doorenbos niet te deren; hij zit hier niet om triomfen te vieren. Hij kent zijn plaats: ,,Ik breng sfeer hier.'' Al zou het natuurlijk wel prettig zijn – ook financieel – als hij nog eens een wereldhit zou scoren.

Werken aan werk is zo'n programma dat al jarenlang bestaat en nooit apert de aandacht trekt. Volgens de RVU, die immers een educatieve taak is toebedeeld, bedoelt de rubriek informatie te verschaffen over de werkomstandigheden in een breed gebied aan bedrijfstakken. Het tweeluik Artiestenleven komt echter niet verder dan een paar aardige, maar niet verplichtende inkijkjes in het bestaan van een paar particulieren. Het begon vorige week met portretjes van de geslaagde Jan Engelaar alias DJ Jean en Theun en Elly Veldhuizen, die zich in leven houden met meezingrepertoire op een bedrijfsfeest in Nijkerk, een beaujolais-avond in Spakenburg en andere vermakelijkheden. En deze week gaat het, volgens hetzelfde door elkaar heen gemonteerde procédé, over Eddy Doorenbos en Arwin Kluft.

Doorenbos is de routinier van de twee, de gesoigneerde entertainer met een romig stemgeluid en een doorgewinterd soort charme. Kluft blijkt een jonge musicaltenor te zijn, die overdag nog aan het hoofd van een boerenbedrijf staat, maar drie avonden per week tamelijk anoniem ensemblewerk doet in de Dinner Show of the Century, lopendebandamusement voor gezelschappen aan lange eettafels in Studio 21 in Hilversum. Hij zegt voor een dilemma te staan: hij is emotioneel verbonden aan het boerenbedrijf, dat vroeger van zijn vader was, maar zou toch óók graag fulltime-artiest worden. Komende zaterdag is hij in elk geval bij RTL4 te zien als kandidaat in de Soundmixshow.

En zo heeft Lansu een licht verteerbaar half uurtje gemaakt over twee volstrekt ongelijksoortige mannen. Niets op tegen – hooguit rest de vraag waarom zoiets bij de RVU voor informatie doorgaat.

Werken aan werk: Artiestenleven, RVU, Ned.3, 21.00-21.30u.

    • Henk van Gelder