Leve de debutanten

Ook antireclame kan nieuwsgierig maken. In het satirische studentenblad Propria Cures wordt regelmatig afgegeven op het literaire tijdschrift Nymph. Vooral de twee bekendste redacteuren, Niels Carels en Janneke Jonkman, moeten het daarbij ontgelden. Beiden studeerden aan de Universiteit van Amsterdam, publiceerden een roman die gemengd werd ontvangen en vormen nu de helft van de Nymph-redactie. In die rol zijn ze de poortwachters voor een stoet van leeftijdsgenoten die het walhalla van publicatie nog niet hebben bereikt.

Alles aan Nymph ademt debutantencultuur. Gezien de hoeveelheid nieuwe namen die erin opduikt is er onder schrijvers veel behoefte aan zo'n blad. Nymph publiceert ze niet alleen, maar recenseert ook. Zo wordt er in dit nummer, naast poëzie en verhalen van onder anderen Willem Adriaan en Gustaaf Peek, een artikel gewijd aan de bloemlezing Vanuit de lucht van Daniel Dee. In de meeste kranten werd die nogal somber besproken, Nymph doet het een stuk welwillender. Al is dat misschien wel begrijpelijk bij een bundel met diverse Nymph-ontdekkingen.

Minder mild is de bespreking van Martin de Jongs roman Zoute griotten. Voor het stuk van Ed Dewildere zijn maar liefst zes pagina's uitgetrokken, wat niet wegneemt dat de recensent er niet veel aan vindt. Het stuk maakt vooral nieuwsgierig naar De Jongs website, waarop een overzicht schijnt te staan van de afwijzingsbrieven die de auteur sinds 1982 (!) mocht ontvangen. Zoals deze, van het verdwenen blad Mosselvocht: ,,Hierbij moet ik je helaas berichten dat je verhaal Literaire porno niet opgenomen zal worden in onze Voorvocht-special. Binnen de redactie was er niemand echt tegen, maar ook niemand echt voor.'

Het opmerkelijkste in Nymph is echter de rubriek Spraakwater, met recenserende trialogen tussen hoofdredacteur Vincent Schmitz en Carels en Jonkman. Het modern-Voskuiliaanse proza dat wordt losgelaten op de laatste romans van Ann Scott, Kester Freriks en Pauline Slot is soms hilarisch, al is het de vraag of dat de bedoeling is. Neem deze woordenwisseling over Superstars van Scott, een ongekende samenballing van marketingbewustzijn, wereldwijsheid en literair-historische kennis:

Jonkman: ,,Als je een lesbische puber bent, is dit misschien wel wat voor je. Dit is een van de eerste boeken met rauwe lesbische seks.' Carels: ,,Wat doet het ertoe dat het lesbische seks is? Zet er een man tussen en je hebt een trio; zo specifiek lesbisch is het niet. Sinds De Sade is sowieso niets meer baanbrekend in de literatuur op seksueel gebied.'

Als dit het niveau is van de Nymph-redactie, heeft Propria Cures er een zware concurrent bij gekregen.

Nymph, no. 1 2002. Uitg. 521, 64 blz. Prijs 5 € .