Koersen ASML en Philips veren op

De technologiefondsen wonnen vanochtend een stuk terrein terug dat gisteren was prijsgegeven. Toen zette de winstwaarschuwing van de Amerikaanse computerreus IBM wereldwijd de koersen van IT-bedrijven onder druk. Het was de eerste keer in tien jaar dat IBM met een winstalarm kwam.

Philips en ASML behoorden vanochtend tot de grootste winnaars op het Damrak. ASML, de machinebouwer waarmee chips kunnen worden gefabriceerd, lanceerde vanochtend een nieuw model om halfgeleiders mee te produceren. Het aandeel steeg met 2,7 procent naar 26,29.

Philips, dat gisteren ruim 5 procent van zijn waarde verloor, herstelde eveneens. De koers van de elektronicaproducent ging met 2,5 procent omhoog naar 32,49 euro. Beleggers waardeerden de resultaten van de Taiwanese partner TSMC die over het eerste kwartaal een 4,5 procent hogere omzet bekend maakte.

Ahold noteerde vanochtend nagenoeg onveranderd. Gisteren herstelde het aandeel een paar procent van de verliezen die vorige week werden geleden na de zorgen over Aholds boekhouding. De uitleg van het concern had vanochtend zijn uitwerking verloren. Daarnaast verlaagde een groeiend aantal effectenhuizen alsnog de aanbevelingen voor een belegging in het supermarktconcern. De AEX-index ging met 0,1 procent vooruit naar 513 punten.

Ook op de Europese beurzen veerden de technologiefondsen op. De Amerikaanse pc-fabrikant Compaq, nummer twee van de wereld, herhaalde gisteravond eerdere prognoses. Deze mededeling verzachtte de winstwaarschuwing van branchegenoot IBM.

De mededeling van Compaq haalde de Europese technologie-index van zijn laagste punt in vijf weken af. Het Finse Nokia boekte bijvoorbeeld een substantiële koersstijging. Minder goed ging het bij het Duitse Software. Het bedrijf kwam vanochtend met zijn tweede winstwaarschuwing waardoor het een kwart van de beurswaarde verloor. In Frankfurt steeg de index desondanks met 0,6 procent tot 5.214 punten. Londen was goed voor een stijging van 0,3 procent tot 5.198 punten, terwijl Parijs ruim een procent won op 4.477 punten. Wall Street sloot de dag nog wel af met verlies. Na de waarschuwing van IBM verloor de Dow Jones direct 1,35 procent, maar bij het slot bleef de schade tot 0,22 procent (10.249 punten) beperkt.