IHC ziet af van nieuwe orders uit Birma

IHC Caland neemt geen nieuwe opdrachten meer aan in Birma, maar blijft er voorlopig wel. Het concern, actief in scheepsbouw en materiaal voor de offshore, doet dit op verzoek van de Nederlandse overheid.

IHC Caland heeft vorige week overlegd met staatssecretaris Ybema van Economische Zaken die nogmaals aandrong op verbreking van alle banden met het militaire regime in Birma (Myanmar), dat op grote schaal de mensenrechten schendt. Maar directeur Sjef van Dooremalen van het Schiedamse concern heeft de bewindsman laten weten vast te zitten aan het huidige contract in Birma, dat in 1998 werd gesloten met het Britse Premier Oil en nog een looptijd heeft van dertien jaar. IHC Caland verhuurt aan de Britten een drijvend opslagsysteem voor olie en gas, een zogeheten FPSO, die zowel olie oppompt als opslaat. Het contract van IHC met Premier Oil omvat een bedrag van 250 miljoen dollar. ,,Aan het huidige contract zitten we vast'', aldus president-directeur J. van Dooremalen van IHC. ,,Nu weglopen zou ons niet alleen enorme schadeclaims opleveren, maar ook onbetrouwbaar maken tegenover onze klanten.''

IHC Caland ligt vanwege zijn betrokkenheid in Birma al geruime tijd onder vuur. Eind vorige week spoot Milieudefensie nog 6.000 liter bagger tegen de gevel van het IHC-hoofdkantoor in Schiedam, terwijl ook het Birma Centrum Nederland al geruime tijd strijd voert.

Het Birma Centrum Nederland (BCN) vindt de geste van IHC Caland om pas over dertien jaar definitief een streep te zetten onder de werkzaamheden in Birma een loos gebaar. ,,Wat is dit voor onzin'', reageert een woordvoerder. ,,Er is maar één echt gebaar mogelijk en dat is nu vertrekken uit Birma en een eventuele financiële claim voor lief nemen. IHC Caland is willens en wetens in dit project gestapt en weigert nu de consequenties te aanvaarden. We zullen dan ook opnieuw de druk opvoeren en hopen daarbij op steun vanuit de Tweede Kamer.''

Ook enkele aandeelhouders van IHC hebben bezwaar gemaakt tegen de aanwezigheid van het bedrijf in Zuid-Oost Azië. Twee jaar geleden verkocht ambtenarenpensioenfonds ABP door deze affaire zelfs al zijn aandelen in IHC. Ook ABN Amro trok zich terug uit het bedrijf. Publiek protest leidde eerder al tot het vertrek uit Birma van bierbrouwer Heineken en lingeriefabrikant Triumph.

De `Birma-zaak' overschaduwde enigszins de uitstekende resultaten van IHC Caland, dat vorig jaar met 4.000 werknemers een winst van 80,6 miljoen euro heeft gemaakt. In het eerste kwartaal van dit jaar had IHC volgens Van Dooremalen ,,een vliegende start'' en bedroeg de orderontvangst circa 900 miljoen euro. Eind 2001 was de orderportefeuille al gevuld met opdrachten voor 4,1 miljard euro. Vooral met de FPSO's, die een relatief hoge winstgevendheid hebben, doet IHC uitstekende zaken. Reden voor IHC om over het hele jaar een winststijging van 20 procent te voorzien.