Gewonden bij rellen in Kosovo

In Mitrovica in het noorden van Kosovo zijn gisteren zestien VN-politiemannen gewond geraakt bij een heftige botsing met Kosovo-Serviërs. Een van de agenten verkeert in levensgevaar. Een onbekend aantal Serviërs raakte eveneens gewond.

Het geweld brak uit toen de VN-politie in het noorden van de stad, waar de Serviërs wonen, een controlepost wilde opzetten. Hoewel dat volgens de politie een routineklus was verzamelde zich al snel een menigte Serviërs, die eerst luidkeels protest aantekenden en vervolgens met stenen begonnen te gooien. De VN-politie arresteerde daarop hun leider, Slavoljub Jovic-Pagi. De arrestatie joeg de vlam in de pan: de VN-agenten werden met nog meer stenen bekogeld en beschoten; er werden ook twee handgranaten gegooid. De politiemannen antwoordden met traangasgranaten. Volgens een woordvoerder van de VN-politie is één agent zwaar gewond door granaatscherven. Een commandant van de VN-politie zei later dat ,,criminelen en gangsters'' het werk van de politie hinderden.

Bij de gevechten vielen ook aan Servische zijde gewonden, maar onduidelijk is hoeveel. Uit een ziekenhuis in het noorden van Mitrovica is gemeld dat tien Serviërs zich daar voor behandeling hadden gemeld. Een woordvoerder van de Servische gemeenschap in Mitrovica zei dat twee mensen door kogels gewond waren, van wie één ernstig. Volgens de Servische woordvoerder heeft de politie geschoten. De politie heeft toegegeven dat twee agenten met een pistool hebben geschoten toen ze zelf onder vuur werden genomen.

Mitrovica is sinds de Kosovo-oorlog van 1999 een verdeelde stad. Ten noorden van de rivier de Ibar wonen zestienduizend Serviërs in een enclave. In het zuiden wonen de rond twintigduizend Kosovo-Albanese inwoners van Mitrovica. De brug over de rivier die de stad in tweeën deelt en die de twee bevolkingsgroepen van elkaar gescheiden houdt, de Ibar, is zwaar gebarricadeerd en met prikkeldraad afgezet en wordt bewaakt door soldaten van de vredesmacht KFOR en de VN-politie. Tot enkele maanden geleden kwam het bij de brug regelmatig tot onlusten.

De Serviërs hebben bij de brug hun eigen bewaking, die ze `Brugwachters' noemen. Hun leider is Slavoljub Jovic-Pagi, de man die gisteren door de VN-politie werd aangehouden. Afgelopen zondag raakten de VN-agenten en de Brugwachters ook al slaags, toen de VN-politiemannen een auto wilden aanhouden die mogelijk was gestolen.