Geen voogd voor jonge Antilliaanse immigranten

Gemeenten laten Antilliaanse minderjarigen die zelfstandig naar Nederland emigreren op grote schaal aan hun lot over. Verplicht onderzoek door de afdeling burgerzaken naar de vraag of voor deze minderjarigen in Nederland voogdijschap is geregeld, vindt in de praktijk nauwelijks plaats. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Kalsbeek (Justitie) aan de Tweede kamer naar aanleiding van onderzoek bij dertig gemeenten met veel Antilliaanse immigranten.

Gemeenten moeten de Raad voor de Kinderbescherming inlichten als een minderjarige Antilliaan zich wil inschrijven in het bevolkingsregister en het vermoeden bestaat dat hij niet 'onder gezag' staat. Maar in de praktijk vindt die melding nauwelijks plaats, zo blijkt uit het onderzoek. Ambtenaren van het bevolkingsregister zijn veelal niet van die verplichting op de hoogte, of geven er een `eigen interpretatie' aan.

Zelfs een Antilliaanse voogdijbeschikking, zo schrijft Kalsbeek, betekent niet dat er in Nederland het voogdijschap geregeld is.