Eis: tien jaar in Puttense moordzaak

Tegen de twee verdachten in de Puttense moordzaak is vanmorgen voor het Leeuwarder gerechtshof tien jaar gevangenisstraf geëist wegens verkrachting van en moord op Christel Ambrosius in 1995.

De eis komt overeen met het arrest van het gerechtshof in Arnhem in 1995. Advocaat-generaal J. van der Neut meende dat er voldoende bewijzen zijn dat het tweetal de destijds 23-jarige stewardess heeft verkracht en omgebracht in het huisje van haar oma in het Puttense bos op 9 januari 1994.

Wilco Viets (30) en Herman Du Bois (41) werden in 1995 voor dit feit veroordeeld tot tien jaar cel. Ze kwamen vorig jaar vrij en willen met de heropening van de zaak hun onschuld aantonen. Hun bekentenissen zouden onder grote druk van de politieverhoren tot stand zijn gekomen.

Volgens Van der Neut is hier geen sprake van. ,,Er is geen enkel bewijs voor ontoelaatbare druk en geen enkele aanleiding om te twijfelen aan de integriteit en vakbekwaamheid van de verbalisanten.'' Bovendien bekende Viets twee dagen na zijn aanhouding al dat Du Bois Ambrosius had vermoord. ,,Toen waren er nog geen ellenlange verhoren geweest.''

Als er druk was, dan kwam die van de familie, meende de aanklager, die sprak van ,,een immens offensief van het thuisfront'' om de verdachten uit de wind te houden. Zo zou vooral Anja, de vrouw van Du Bois, haar man ertoe hebben aangezet om eerdere bekentenissen te herroepen.

Het OM in Leeuwarden houdt vast aan de verslepingstheorie. Volgens Van der Neut ,,ligt het sterk voor de hand'' dat de geleiachtige substantie op het been van het slachtoffer afkomstig is van een eerder vrijwillig seksueel contact en dat dit door de verkrachting door Du Bois en Viets die tijdens de politieverhoren stelden niet te zijn klaargekomen naar buiten is geperst. ,,Diverse vooraanstaande deskundigen stellen dat versleping een normale gang van zaken is.'' De aanklager liet gisteren een stukje uit een televisie-interview zien met de Engelse uroloog R. Baker, die meent dat tijdens de coïtus het sperma van een recente ejaculatie verwijderd kan worden door de eikel, die als terughaalmechanisme fungeert.

Van der Neut noemt de schaamhaar op de trui van het slachtoffer, waarvan het DNA volledig overeenkomt met dat van verdachte Viets, een daderspoor. Verder wees hij op de in zijn ogen ,,saillante overeenkomsten'' in de verklaringen van de vier mannen, die details noemen over het ritje op die bewuste zondagmiddag met de Mercedes van Gerrit Schuchard, de stiefvader van Du Bois, in het Puttense bos. ,,Die overeenkomsten zijn te opvallend en komen op hoofdpunten overeen. Zo noemen allen het feit dat ze het slachtoffer zagen fietsen.'' Van der Neut meende dat de vier wel degelijk in het bos zijn geweest en een ,,bizar alibiverhaal'' hebben verzonnen.

Morgen houdt advocaat G.J. Knoops zijn pleidooi.