Edison Klassiek voor De Leeuw en Mengelberg

Twee van de twaalf Klassieke Edisons, die gisteravond werden toegekend in de Amsterdamse Beurs van Berlage, gaan dit jaar naar Nederlandse cd-producties. In de categorie `Nederlandse uitvoerende kunstenaars' kreeg dirigent Reinbert de Leeuw een Edison voor The Ligeti Project 1, een bijdrage aan de registratie van het complete oeuvre van de Hongaarse componist Györgi Ligeti met opnamen van het Schönberg en het Asko Ensemble. Een andere Edison was er voor de box met historische radio-opnamen van het Concertgebouworkest o.l.v. Willem Mengelberg, in ontvangst genomen door orkestdirecteur Jan Willem Loot.

Tijdens de door Paul Witteman gepresenteerde bijeenkomst werd slechts een deel van de Klassieke Edisons uitgereikt. René Jacobs kreeg er een voor zijn opname van de opera Croesus van Keiser, violist Andrew Manze voor concerti grossi van Geminiani en een vertegenwoordiger van het RIAS-Kammerchor nam de prijs in ontvangst voor motetten van Mendelssohn.

Andere winnaars werden niet eens genoemd. Dat overkwam zangers als Ian Bostridge (Henze-liederen), Cecilia Bartoli (Gluck-aria's) en Andreas Scholl (een Robert Dowland-cd). Ongenoemd bleven ook dirigent Christian Thielemann (een Strauss-cd met de Wiener Philharmoniker), Mitsuko Uchida (pianomuziek van Schönberg, Berg en Webern), de in 1990 overleden pianist Jorge Bolet (een Liszt-recital) en het Alban Berg Kwartet (Dvorák). Dat zij een Edison hadden gewonnen, bleek pas uit een folder die het publiek bij vertrek kreeg.

De meeste muzikale optredens, zoals van pianist Yundi Li en zigeunerorkest Lakatos, hadden niets van doen met de bekroonde cd's. De vakjury bestond uit Cynthia Wilson, Kees Vlaardingerbroek, Mischa Spel, Willem Vos, Oswin Schneeweisz en Peter van der Lint. De Publieksprijs van het dagblad Trouw ging naar de cd van Anne Sofie von Otter en Elvis Costello. Tv-opnamen van de uitreiking worden op 21 april a.s. uitgezonden door de NPS.