Chocolade panna cotta

Bedenk bij dit recept dat u het net als de klassieke Toscaanse witte panna cotta een dag tevoren moet maken, zodat het volledig stevig kan worden. Er zijn twee soorten gelatine, in poedervorm en als vellen. Poedergelatine wordt in Noord-Amerika en Groot-Brittannië het meest gebruikt, terwijl de vellen in Nederland het meest gebruikelijk zijn. Poedergelatine is in Nederland in sommige oosterse toko's verkrijgbaar, maar u kunt er voor dit recept ook 4 vellen gelatine voor in de plaats gebruiken. Volg in dat geval de gebruiksaanwijzingen op de verpakking.

Doe de slagroom, poedersuiker en vanille-essence in een pan en breng onder af en toe roeren langzaam tegen de kook aan. Laat zachtjes koken tot de slagroom tot ongeveer eenderde is ingekookt. Let er tijdens het inkoken op dat de slagroom niet aanbrandt.

Doe intussen de chocolade in een keukenmachine en draai tot die grof gehakt is. (Dit kunt u ook met een zwaar koksmes doen, maar dit kost meer energie en tijd voor het opruimen van alle scherfjes chocola die door de keuken kunnen vliegen.) Schep de gehakte chocolade door de ingekookte slagroom en laat onder af en toe roeren zachtjes smelten.

Doe het gelatinepoeder in een kom, giet er het water over en laat 5 minuten staan. Dek de kom af met plasticfolie en zet 30 tot 45 seconden in de magnetron op 100 procent (650 watt). Roer het mengsel tot de gelatine opgelost is. U kunt het mengsel ook in een kleine pan doen en al roerend op een zeer laag vuur laten smelten. Let op dat het gelatinemengsel niet aan de kook komt omdat het anders zijn stollingseigenschappen zal verliezen.

Roer het gesmolten gelatine-watermengsel door de warme, ingekookte chocoladeroom en laat circa 1 minuut zachtjes sudderen. Verdeel de chocoladeroom over 8 tot 10 kleine vormpjes en laat op kamertemperatuur komen. Dek de vormpjes dan af met plasticfolie en zet ze een nacht in de koelkast tot ze stevig geworden zijn. Serveer bijvoorbeeld met gekarameliseerde kweepeer, stoofperen of plakjes mango, of met verse aardbeien of frambozen wanneer die in seizoen zijn.