Camilla brengt ook laatste eer

Ook vannacht nog hebben duizenden Britten de laatste eer gebracht aan de in Westminster Hall opgebaarde koningin-moeder. De lange rij wachtenden hebben de autoriteiten doen besluiten om Westminster Hall tot de vroege ochtend open te houden voor publiek. In totaal hebben ongeveer 250.000 mensen de laatste eer gebracht. Vijftig jaar geleden, bij de begrafenis van koning George VI, de echtgenoot van de koningin-moeder, liepen zo'n 305.000 mensen langs de kist. En na de dood van George V (1936) waren dat er 809.000.

Terwijl de rij bij Westminster Hall gisteravond geleidelijk korter werd, maakten enkele honderden Britten zich bij Westminster Abbey al op om de nacht in de kou door te brengen voor een goed uitzicht op de plechtigheden.

Gisteravond hielden de vier kleinzoons van de koningin-moeder, ieder op een hoekpunt, met gebogen hoofd en de rug naar de kist, een twintig minuten durende wake. Ze werden ondermeer gadegeslagen door de prinsen William en Harry en door prinses Anne en Sophie Rhys-Jones, de echtgenote van prins Andrew. Tijdens de wake kwam onverwacht ook Camilla Parker-Bowles, de geliefde van prins Charles, via een zijdeur Westminster Hall binnen. Ze bleef enkele minuten voordat ze via hetzelfde deurtje weer vertrok.

Het verhaal gaat dat de koningin-moeder ervoor heeft gezorgd dat Charles met prinses Diana huwde. Wel zou ze altijd een telefoonlijntje voor Charles hebben opengehouden met Camilla.

Tijdens de wake hield koningin Elizabeth een tv-toespraak waarin ze de Britten dankte voor hun medeleven. ,,Ze had een aanstekelijke levenslust, die tot het einde is gebleven', aldus de koningin. ,,Ik weet ook dat haar geloof altijd haar grote kracht is geweest.'

Tijdens de begrafenisplechtigheid kwam het openbare leven in Groot-Brittannië grotendeels tot stilstand. Buschauffeurs, die een zwarte rouwband om hun arm droegen, zetten om half twaalf hun bussen langs de weg. Metropassagiers werd via de luidspreker gevraagd een minuut stilte in acht te nemen. Verschillende luchtvaartmaatschappijen schortten hun vluchten korte tijd op. Het personeel van British Airways mocht naar eigen inzicht passagiers vragen of ze en moment van stilte wilden betrachten.

Aan de plechtigheid in Westminster Abbey is onder anderen deelgenomen door de aartsbisschop van Canterbury, de moderator van de Kerk van Schotland en leider van rooms-katholieke kerk in Groot-Brittannië.

Na de dienst is de de kist overgebracht naar Windsor Castle, om te worden bijgezet in St George's Chapel, waar ook haar man en haar oudste dochter, prinses Margaret, begraven zijn.

Uit een onderzoek van de krant The Independent blijkt dat de populariteit van het Britse koningshuis sterk is toegenomen. Vorig jaar rond deze tijd was 34 procent van de Britten voorstander van afschaffing van de monarchie. Inmiddels is dat aantal weer geslonken naar zo'n 12 procent. Wel zegt dertig procent van de Britten dat ze een radicale vernieuwing van de monarchie willen, maar 54 procent vindt dat alles moet blijven zoals het is.

Gerectificeerd

Sophie Rhys-Jones

In het artikel Camilla brengt ook laatste eer (9 april, pagina 4) is Sophie Rhys-Jones ten onrechte de echtgenoot van prins Andrew genoemd. Zij is gehuwd met prins Edward, de derde zoon en het jongste kind van koningin Elizabeth.