Brazilië boos op The Simpsons

De Braziliaanse toeristenorganisatie Riotur wil de makers van de wereldberoemde satirische tekenfilmreeks The Simpsons aanklagen, voor het ,,naar de knoppen helpen van een miljoenencampagne om toeristen aan te trekken''.

In de vorige week in de Verenigde Staten uitgezonden aflevering `Blame it on Lisa' (Geef Lisa de schuld) reizen de Simpsons van hun woonplaats Springfield naar Rio de Janeiro, om een arme wees te zoeken die door de idealistische dochter Lisa gesponsord werd. Vader Homer wordt beroofd door straatkinderen en daarna in een illegale taxi gekidnapt. Als de Simpsons de weesjongen vinden, blijkt die rijk te zijn geworden en te werken bij een televisieshow. Als dank voor schoenen die Lisa hem ooit stuurde, toont hij zich bereid 50.000 dollar losgeld voor de ontvoerde Homer te betalen.

In de gewraakte aflevering kijkt zoon Bart op zijn hotelkamer naar het kinderprogramma `Teleboobies' (een parodie op de `Teletubbies') waarin een blonde, halfnaakte danser het kinderpubliek verleidt. Op een sambaschool leren de Simpsons de fictieve wulpse dans `de penetrada'. Verder blijkt Rio bevolkt door gestoorde apen, en beschouwen de Simpsons alle mannen als biseksueel.

Dat is allemaal in het verkeerde keelgat geschoten van de Braziliaanse autoriteiten. Ook de afschildering van Brazilianen als dikbesnorde congadansers met een Spaans accent viel niet in de smaak. In Brazilië wordt Portugees gesproken en de conga is een Cubaanse dans.

De Braziliaanse president Fernando Henrique Cardoso reageerde dat de aflevering een ,,verdraaid beeld geeft van de Braziliaanse realiteit''. Meer dan elf miljoen Amerikanen zagen de aflevering vorige week. De voorzitter van Riotur zei dat dit ,,drastische gevolgen zal hebben voor het toerisme vanuit de Verenigde Staten''.