Boertig strateeg

Generaal Ratko Mladic werd in de aanloop naar de val van Srebrenica steeds driester, schrijven de journalisten Frank Westerman en Bart Rijs in hun boek over de moslimenclave. Hij hongert de moslims in de enclave uit en gijzelt VN-soldaten. Hij schoffeert de leiding van Dutchbat.

Thom Karremans is niet opgewassen tegen de bulderende, compromisloze, boertige generaal, die voorstelt de moslims te laten vertrekken – maar eerst zal hij de soldaten van moslimcommandant Naser Oric uit de enclave ,,levend roosteren als varkens aan het spit''. Mladic is aanwezig bij de val van de enclave; er bestaan videobeelden waarop hij de enclave binnentrekt en zijn soldaten opdraagt de bordjes met moslimstraatnamen ,,onmiddellijk'' van de muur te halen. Zijn optreden, onder andere in Srebrenica, maakt hem mateloos populair onder de Serviërs in Bosnië en Servië. Dat de generaal regelmatig met zijn manschappen in het veld ligt en hun ontberingen deelt draagt bij aan zijn populariteit. Vriend en vijand roemen zijn strategisch militair inzicht. Na de oorlog in Bosnië, in 1995, trekt hij zich terug. Hij verblijft nu, naar verluidt, in Belgrado, omringd en bewaakt door getrouwen uit het Bosnische en Joegoslavische leger. Ook Mladic wordt gezocht door het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. Maar de Servische premier Zoran Djindjic liet onlangs weten hem niet te zullen uitleveren, uit angst voor een woedende reactie van het Servische volk: ,,Ik wil geen burgeroorlog riskeren.''

Aan deze pagina werkten mee: Raymond van den Boogaard, Steven Derix, Yael Vinckx, Pieter Kottman, Robert van de Roer en Merel Thie.