Barend Middelhoff Quintet

Saxofonist Barend Middelhoff heeft een gelukkige hand in het kiezen van de juiste muzikale partners. In zijn eerste kwartet was het guitarist Lex Goudsmit die hem tot grote hoogte stuwde en in het trio Middelhoff/Engels/De Wijs zorgde organist Carlo de Wijs voor de juiste prikkels. Na zijn verhuizing naar Parijs in 1999 duurde het even voordat hij weer een muzikaal maatje gevonden had. Maar luisterend naar City Lines, de debuut-cd van zijn nieuwe, `Franse' kwintet, kan je niet anders dan concluderen dat hij niet één, maar twee geestverwanten gevonden heeft.

Middelhoffs serene tenorsax is aan de ene kant ingebed in het rondborstige trombonespel van Denis Leloup, en aan de andere kant verweven met het zwierige geluid van Olivier Ker Ourio's chromatische harmonica. Door in steeds wisselende samenstellingen te spelen ondergaat het groepsgeluid voortdurend subtiele sfeerverschuivingen. De ongebruikelijke instrumentatie zorgt voor een bijzonder melodieus geheel, dat af en toe doet denken aan oude Franse filmmuziek of chansons maar dat qua compositie allesbehalve ouderwets is. Het lichte, twinkelende spel van de ritmesectie verleent de acht nummers op City Lines een ongekende doorzichtigheid.

Barend Middelhoff Quintet: City Lines (Buzz Records, ZZ 76016) Distr. Challence