Analisten kritisch over Ahold

Beleggingsanalisten zijn pessimistischer geworden over een belegging in detailhandelsconcern Ahold. Merrill Lynch, UBS en ABN Amro hebben hun aanbevelingen vanochtend neerwaarts bijgesteld na een toelichting van de onderneming op zijn boekhoudmethoden. De zakenbanken CSFB en Lehman Brothers temperden al eerder hun prognoses voor Ahold.

Vorige week ging het aandeel van het concern met meer dan 10 procent onderuit toen bleek dat het eerder gemelde nettoresultaat over 2001 voor een kwart bestond uit winsten door vastgoedactiviteiten en valutacontracten.

Bestuursvoorzitter C. van der Hoeven van Ahold heeft in de discussie met financiële analisten het boetekleed aangetrokken.,,Je zou kunnen zeggen dat sommige van deze posten meer in detail uitgelegd hadden kunnen worden'', zo verklaarde Van der Hoeven. Het concern zal in reactie op de kritiek zijn rapportage aanpassen. Voortaan zal het bedrijf elk kwartaal de resultaten laten zien die zowel via Nederlandse als Amerikaanse boekhoudregels zijn berekend.

Uit deze vergelijking blijkt of Ahold winst heeft gemaakt op de boodschappen of via valutacontracten. Tot nu toe werd de herrekening naar de Amerikaanse regels slechts in het jaarverslag gedaan. Die rekensom leidde vorige week tot plotselinge onrust op de beurs omdat bleek dat de `Nederlandse' winst van 1,1 miljard euro in Amerikaanse termen slechts 120 miljoen euro waard was. [Vervolg AHOLD: pagina 16]

AHOLD

Koers stijgt na uitleg aan analisten

[Vervolg van pagina 13] Los van de verwachte afwaardering van de Argentijnse dochter Disco in de cijfers van het supermarktconcern is dit grote verschil tussen de `Nederlandse' en de `Amerikaanse' winst ook een gevolg van grote vastgoedwinsten.

In 2001 bedroegen deze 159 miljoen euro en dat mag volgens Amerikaanse regels niet bij de winst worden opgeteld. In Nederland is dit wel toegestaan. ,,Normaal is dat tussen de 50 en 100 miljoen. Dat is ook in 2002 weer het geval'', zei Van der Hoeven over deze vastgoedwinst. Ahold ontwikkelt winkelcentra waarin het een supermarkt heeft, verkoopt die vervolgens en huurt die dan vaak weer terug.

Valutacontracten droegen vorig jaar 133 miljoen euro aan de winst bij. Financieel directeur M. Meurs benadrukte gisteren dat de contracten alleen gebruikt worden voor het afdekken van valutarisico's. Ahold handelt niet voor eigen rekening in zulke contracten.

Ahold herhaalde zijn eerder afgegeven winstprognose. De grootste winstgroei zal in de tweede helft van dit jaar worden gerealiseerd. In de markt bestond groeiende zorg dat het concern niet op reguliere wijze aan zijn doelstellingen zou kunnen voldoen. Het effect van de toelichting aan de analisten was gisteren direct merkbaar. Het aandeel stond aan het eind van de dag 2,4 procent hoger, terwijl de koers vrijwel de hele dag op verlies had gestaan. Vanochtend stond het aandeel nagenoeg onveranderd op 27,69 euro.