American Airlines door nabestaande aanslag gedagvaard

De echtgenoot van een slachtoffer van de terroristische aanslagen op het World Trade Center in New York heeft de luchtvaartmaatschappij van een van de gekaapte toestellen die daarbij werden gebruikt gedagvaard.

Het is voor het eerst dat een familielid van een van de slachtoffers uit de gebouwen naar de rechter stapt. Thomas Smithwick, wiens vrouw op 11 september in het World Trade Center (WTC) om het leven kwam, heeft 57 miljoen euro aan schadevergoedingen geëist van de luchtvaartmaatschappij American Airlines omdat deze niet zorgvuldig zou zijn geweest bij het doorlichten van passagiers. De aanslagen werden uitgevoerd met twee gekaapte passagiersvliegtuigen, waarvan een van American Airlines.

Advocaten van Smithwick hebben gezegd dat hij niet in aanmerking komt voor het speciale slachtofferfonds bestemd voor de nabestaanden van de ramp. De vrouw van Smithwick, tot haar dood werkzaam als fondsmanager bij een effectenmakelaar, was een veelverdiener met een hoge levensverzekering en haar nabestaanden zouden om die reden buiten een regeling van het slachtofferfonds vallen. Volgens de advocaten van Smithwick is dat niet terecht.

Smithwick heeft tevens het bedrijf aangeklaagd dat de veiligheidscontroles op het vliegveld van Boston heeft verzorgd. Vlucht 11 van American Airlines vertrok op 11 september vanaf dat vliegveld. Volgens de advocaten van Smithwick had het bedrijf moeten voorkomen dat de kapers kleine wapens aan boord konden smokkelen.

Bonnie Smithwick die werkzaam was op de 93ste verdieping van de noordelijke toren van het WTC overleefde aanvankelijk de aanval. Na de inslag van vlucht 11 enkele verdiepingen onder haar had zij telefonisch contact met haar echtgenoot. Maar omdat zij niet kon vluchten kwam ze alsnog om toen het gebouw uiteindelijk volledig instortte.

Ook familieleden van de slachtoffers van de Amerikaanse aanval op Afghanistan, het antwoord op de aanslagen van 11 september, hebben schadevergoedingen geëist. De Amerikaanse ambassade in de Afghaanse hoofdstad Kabul heeft inmiddels petities ontvangen van vierhonderd Afghaanse families die genoegdoening eisen voor het hun aangedane leed. De families maken deel uit van de duizenden Afghanen die familieleden hebben verloren tijdens de Amerikaanse luchtaanval op doelen van het Talibaanregime en leden van de terreurgroep Al-Qaeda.