Alcoholverbod supporters in bus en trein

Supporters van een club die uitspeelt krijgen een alcoholverbod. In bus of trein naar de wedstrijd mogen ze niet drinken. Deze maatregel heeft minister De Vries (Binnenlandse Zaken) genomen in antwoord op recent supportersgeweld.

De maatregel volgt op het wangedrag van supporters rond de bekerwedstrijd Ajax 2 en FC Utrecht van 29 maart. De minister vindt nadere analyse van de ontwikkelingen noodzakelijk, zo schrijft hij vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Gisteren werd al bekend dat burgemeester Cohen van Amsterdam met ingang van volgend seizoen pas een vergunning afgeeft voor een risicowedstrijd als Ajax kan aantonen dat er voldoende maatregelen zijn getroffen om de veiligheid te waarborgen. Die verantwoordelijkheid ligt bij de club. Een wedstrijd moet kunnen worden gespeeld zonder de aanwezigheid van de politie in het stadion. Volgens Cohen heeft de Amsterdamse driehoek (burgemeester, hoofdofficier van justitie en korpschef van politie) afspraken gemaakt met Ajax over een pakket aan maatregelen. Welke dat precies zijn maakte hij niet bekend, behalve dat ze in het verlengde liggen van de afspraken die in 1997 zijn vastgelegd door het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme CIV. Ajax zal donderdag in een persconferentie op de maatregel van Cohen reageren.

Het geweld van de 29e maart noemde Cohen gisteren ,,onacceptabel''. Hij vergeleek de organisatie van een voetbalwedstrijd met een danceparty. ,,Bij een danceparty komen ook heel veel mensen. Dat de organisatoren pas een vergunning krijgen als ze kunnen instaan voor de veiligheid en openbare orde, vinden we heel normaal'', zei Cohen.

De overkoepelende organisatie van de voetbalsupporters (SOVS) is een voorstander van beperkende alcoholmaatregelen. Marcel Winkelman, bestuurslid van de samenwerkende voetbalsupporters vereniging, vindt dat echter onvoldoende. ,,Het is een beetje ad hoc. Ik ben meer geïnteresseerd in het onderzoek dat de minister wil houden. Dat men serieus naar de problemen kijkt is natuurlijk een goede zaak.''

De voorzitters van het Korpsbeheerdersberaad en de Raad van Hoofdcommissarissen hebben De Vries laten weten hun standpunt over de politie-inzet bij evenementen en voetbalwedstrijden te handhaven. Dat betekent dat bij evenementen en voetbalwedstrijden de organisator zelf verantwoordelijk is voor het verloop van het evenement.

De stuurgroep bestrijding voetbalvandalisme heeft afgesproken dat in de laatste weken van het voetbalseizoen de aandacht wordt gericht op wat er binnen de stadions gebeurt. Voor de politie betekent dit dat zij klaar moet staan om bij dreigende ongeregeldheden op te kunnen treden.