`Zwanger' van gekloonde embryo

De Italiaanse gynaecoloog Severino Antinori zegt er als eerste ter wereld in geslaagd te zijn een vrouw zwanger te maken met een gekloond menselijk embryo. De vrouw zou inmiddels acht weken zwanger zijn.

De arts liet zich deze spraakmakende details vorige week woensdag ontvallen in een interview met de Engelstalige krant Gulf News uit Dubai. Antinori bezocht de Verenigde Arabische Emiraten als spreker op een wetenschappelijk congres over de toekomst van genetische manipulatie en klonen.

Omdat Antinori vooralsnog weigert zijn uitlatingen verder toe te lichten, bestaat er grote onzekerheid over de betrouwbaarheid van de claim. Letterlijk zei Antinori tegen Gulf News: ,,Ons project is in een vergevorderd stadium. Eén van de vrouwen van de duizenden onvruchtbare paren die aan het programma meedoen is al acht weken zwanger.'' Maar Antinori verzuimde te specificeren of deze vrouw zwanger was van een kloon.

Als de uitlatingen van de arts op waarheid berusten, is het allerminst zeker dat er binnenkort een mensenkloon ter wereld komt. Zelfs voor een normale zwangerschap is acht weken vroeg om te voorspellen of een zwangerschap voldragen zal worden.

En of het een gezond kind zal opleveren is eveneens een grote vraag. Afgezien van de ethische bezwaren achten deskundigen het risico op miskramen en aangeboren afwijkingen heel groot, hetgeen eerder uit kloonproeven met dieren is gebleken. Veel landen hebben reproductief klonen verboden. Antinori weigert te onthullen in welk land hij zijn experimenten uitvoert.

Antinori veroorzaakte vorig jaar in Washington grote beroering onder wetenschappers en politici met zijn aankondiging dat hij vast van plan was de eerste mens te klonen. De Italiaanse arts, die eerder een 63-jarige vrouw via IVF aan een kind hielp, is ervan overtuigd dat hij erin zal slagen een mens te klonen. Volgens Antinori is het krijgen van nageslacht een ,,mensenrecht'', dat niemand mag worden onthouden.