W. Pater helpt met vuurwerk

Vier dagen nadat de Almelose rechtbank de directie van het vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks heeft veroordeeld, heeft directeur W. Pater geholpen bij een vuurwerkshow.

Pater verleende zaterdagavond voorafgaande aan de voetbalwedstrijd SC Heracles-Cambuur hand- en spandiensten bij het afsteken van siervuurwerk op het veld van de Almelose voetbalclub. De vuurwerkshow werd officieel verzorgd door het Enschedese bedrijf Allround Special Effects, dat tot 13 mei 2000, de dag van de Enschedese vuurwerkramp, vuurwerk kocht bij S.E. Fireworks.

Advocaat G. Meijers van directeur Pater reageert verrast, en heeft zijn cliënt opgedragen met deze activiteiten te stoppen. ,,Hier maakt hij dingen mee kapot.'' Een directiewoordvoerder van Allround Special Effects vindt dat Pater, die op uitnodiging vaker heeft meegeholpen, niets valt te verwijten. ,,Doet-ie hier iemand pijn mee dan?'' Voorzitter J. Smit van Sportclub Heracles denkt hier anders over. Smit: ,,Gelet op de emoties zullen wij de volgende keer waarschijnlijk niet meer in zee gaan met dit bedrijf.'' Hij benadrukt dat de voetbalclub niet op de hoogte was van het feit dat directeur Pater meehielp.

Tegen Pater was door justitie vijftien maanden gevangenisstraf geëist. Net als directeur R. Bakker werd hij voor overtreding van milieuvoorschriften en handel in illegaal vuurwerk veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf, waarvan drie voorwaardelijk. Na aftrek van voorarrest hoeven beiden niet meer de cel in. Omdat het openbaar ministerie in hoger beroep gaat, gaat ook advocaat G.Meijers het vonnis van de Almelose rechtbank deels aanvechten.

Meijers wil van het gerechtshof in Arnhem een duidelijke uitspraak over de fouten die justitie heeft gemaakt bij het afluisteren van telefoongsprekken tussen hem en zijn cliënt. Ook directeur Bakker heeft aangekondigd in hoger beroep te gaan.