Twee roeiwedstrijden, één winnaar: Nereus

Nereus domineert het Nederlandse roeien. De Amsterdamse studenten wonnen gisteren zowel de Skiffhead bij de vrouwen als de Varsity.

Op de Amstel won Marit van Eupen gisteren de Skiffhead. Verenigingsgenoten van de lichte roeister wonnen diezelfde dag op het Amsterdam-Rijnkanaal bij Houten de hoofdnummers van de jaarlijkse Varsity: de Oude Vier en de Jonge Achten.

De vier-met-stuurman van Amsterdam maakte deel uit van de acht die in maart ongeslagen bleef bij de Roeivierkamp en de Head of the River. Maar ook zonder toproeiers Michiel Bartman en Diederik Simon, beiden in het bezit van olympisch zilver en goud, wist Nereus de sterkste verenigingsploeg op het water te brengen. In de finale over 3.000 meter die na 800 meter wegens een aanvaring tussen Euros en Thêta opnieuw moest worden gestart, zegevierde Nereus uiteindelijk met tweeënhalve bootlengte.

Stuurvrouw Mai Thieme, slagroeier Gijs Vermeulen, Tijs Groot, Thomas Dirksmeier en boeg Gerard van der Linden bereidden zich na de voorjaarklassiekers op de Amstel met bondscoach Jan Klerks en Diederik Simon voor op de 119ste Nationale Universiteitsroeiwedstrijden.

Dirksmeier keek na afloop tevreden terug op de wedstrijd van gisteren. ,,Het roeien ging zo makkelijk'', vertelde hij. ,,Na één kilometer besef je wat je voor de vereniging gaat winnen. Bizar! Ik wilde de Varsity al winnen toen ik nog jeugdroeier in Leiden was. Het is droom die in vervulling is gegaan.''

Al ruim voordat de ploeg was gefinist, sprongen tientallen supporters het koude water in, geheel volgens traditie die deze wedstrijd al sinds jaar en dag omgeeft. Op het moment dat het finish-schot klonk, ging ook Irene Wolfs de eerste vrouwelijke voorzitter van het in 1885 opgerichte Nereus te water om de winnaars een lauwerenkrans om te hangen.

De boot bezweek na de invasie onder het gewicht van alle, met slechts een bordeauxrode stropdas uitgeruste studenten. Dirksmeier: ,,We sloegen gelijk om, de boot zakte naar beneden. Opeens lig je in het water, ik kreeg geen adem. Ik verdween niet naar de bodem omdat ik me aan de boot van Thêta kon vastklampen.''

Op de dekschuit van Euros, pal naast de juichende Amsterdammers, trokken beduusd toekijkende aanhangers van Enschede hun kleren weer aan. Overtuigd van de winst had de hossende groep kort voor de finish van de boten nog luidkeels ,,Euros-wint-de-Varsity!'' gezongen.

Hun helden eindigden op de teleurstellende vijfde plaats, op negentien seconden van de winnaar. Robert van der Vooren en Simon Kolkman (WK-zilver lichte twee-zonder) zouden met twee onervaren zware roeiers de overwinning, voor de tweede maal in de geschiedenis, naar Twente halen. ,,We kunnen nu heel erg gaan balen, maar dat heeft geen zin. Het zat er niet in. Echt jammer. De top is niet zo breed bij Euros, een betere vier konden we niet maken'', constateerde Kolkman. ,,Je denkt dat je alles kunt organiseren, nu werden we met de neus op de feiten gedrukt'', zo voegde Van der Vooren toe.

Ook het Eindhovense Thêta bereidde zich tot in detail voor op de wedstrijd over drie kilometer om de felbegeerde gouden medailles. Vorig jaar was de ploeg torenhoog favoriet maar kwam niet verder dan de derde plaats. Andermaal verspeelde het internationaal ervaren kwartet van Dirk Lippits (met de dubbelvier winnaar van olympisch zilver in Sydney 2000 en bij de WK van vorig jaar) de eer van universiteit, stad en vereniging.

Geert Cirkel, Varsity-winnaar voor Orca (1999 en 2000), werd gediskwalificeerd nadat zijn ploeg door een mankement aan het roer met Euros in aanvaring was gekomen. ,,Dit was pure overmacht, ik heb er vrede mee dat ik een keer niet kan varen door zoiets. Als je weet dat je medaillekandidaat bent, vind je het heel erg. Ik wist dat we met deze ploeg in de onderkant van de finale zouden roeien'', zei Cirkel. Na de herstart gingen Thêta en Nereus opnieuw aan de leiding. Na de bocht, op één derde van de wedstrijd, kon Nereus vanuit baan 1 voor Thêta langs naar de windstille zijde van het kanaal opschuiven.

Cirkel, achtste bij de Spelen van Sydney met de Holland Acht en teamgenoot van Lippits bij de WK 2001, koos bewust voor de Varsity. Cirkel won twee jaar geleden de Skiffhead, maar werd vorig jaar verslagen door Gerritjan Eggenkamp die ruim een week geleden The Boat Race op de Thames in Londen won.

,,Ik heb de Skiffhead al eens gewonnen en de beste roeiers van Nederland waren hier'', verklaarde het 23-jarige talent. ,,Het is qua roeiers geen vetpot meer op Orca. Ik hoop dat de eerstejaars van nu zullen zeggen: potverdorie als ik even lekker roei kan ik volgend jaar met Geert meeroeien op de Varsity.''