Twaalf uur wachten voor koningin-moeder

Tienduizenden Britten hebben dit weekeinde de laatste eer bewezen aan de koningin-moeder, die paaszaterdag overleed en sinds vrijdag ligt opgebaard in Westminster Hall. De rij van wachtenden had soms een lengte van enkele kilometers en de wachttijd liep op tot twaalf uur. Gisteravond werd het aantal bezoekers geschat op 200.000.

Om iedereen de gelegenheid te geven langs de kist te lopen, werd besloten Westminster Hall ook s'nachts open te laten – met uitzondering van twee uur in de vroege ochtend als de ruimte wordt schoongemaakt. Vrijwilligers serveerden 110.000 liter thee en koffie aan de wachtenden. Ook vandaag is Westminster Hall nog de hele dag open. In de namiddag zullen de vier kleinzoons van de koningin-moeder een korte wake houden bij haar kist.

De koninklijke familie heeft zich geroerd betoond voor alle belangstelling. Kleinzoon Prins Andrew en zijn twee dochters brachten zondag een bezoek aan de rij en spraken met degenen die stonden te wachten.

Prins William en prins Harry, de zoons van kroonprins Charles, hebben in een interview persoonlijke herinneringen opgehaald aan hun overgrootmoeder. ,,Ze genoot van alles wat bedoeld was als formeel en wat mis ging'', aldus William. ,,Ze had een jong gevoel voor humor''.

Volgens de Sunday Telegraph bewijst de belangstelling voor de begrafenis van de Queen Mum, morgenochtend, dat het koningshuis ,,veel minder omstreden is dan monarchisten vrezen en republikeinen wensen''. Uit een opiniepeiling dit weekeinde blijkt echter dat slechts een nipte meerderheid vindt dat de huidige koningin Elizabeth moet aanblijven.