Talrijke betogingen steunen Palestijnen

Over de hele wereld zijn honderdduizenden mensen het afgelopen weekeinde de straat op gegaan om te protesteren tegen het Israëlische militaire optreden op de Westelijke Jordaanoever.

De grootste pro-Palestijnse betoging, met naar schatting meer dan een miljoen deelnemers, was gisteren in de Marokkaanse hoofdstad Rabat. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, begint daar vandaag zijn rondreis door het Midden-Oosten.

In enkele steden, met name in Parijs, werd ook gedemonstreerd om steun te betuigen aan Israël en om te protesteren tegen oplevend antisemitisme.

De demonstratie in Rabat, onder het motto `Wij zijn allen Palestijnen', werd gesteund door de regering. De Marokkaanse premier Abderrahmane Youssoufi liep in de mars mee. Het dagblad Le Matin, dat wordt beschouwd als de spreekbuis van het koninlijke huis, riep de protestbijeenkomst op voorhand uit tot de grootste demonstratie uit de geschiedenis van Marokko. Met de massademonstratie lijkt de regering weer greep te krijgen op de min of meer spontane pro-Palestijnse demonstraties van de afgelopen weken. Daarbij waren het vooral de radicaal-islamitische bewegingen die het protest organiseerden onder de jeugd. De afgelopen week vervroegde de Marokkaanse regering de schoolvakanties in een poging een einde te maken aan de spontane demonstraties.

Ook in onder meer Libanon, Syrië, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten waren er pro-Palestijnse manifestaties. In Bahrein overleed gisteren een betoger die vrijdag was geraakt door een rubberkogel bij een demonstratie voor de Amerikaanse ambassade. Zijn begrafenis liep gisteren uit op nieuwe anti-Amerikaanse en anti-Israëlische protesten.

Duizenden Israëliërs hebben zaterdag op hun beurt in Tel Aviv gedemonstreerd tegen premier Sharon. De groep liep van het Rabinplein naar het enkele kilometers verderop gelegen ministerie van Defensie. De betogers droegen spandoeken met teksten als `Stop het bloedvergieten' en `We moeten ons terugtrekken uit de Palestijnse gebieden'.

In Parijs liepen zaterdag volgens de politie 18.000 mensen en volgens de organisatoren 40.000 mensen mee in een optocht waarbij steun werd betuigd aan het Palestijnse volk. Gisteren waren in de Franse hoofdstad nog meer mensen op de been, naar schatting ruim 50.000, om solidariteit te betuigen met Israël en om te protesteren tegen de recente aanslagen op joodse gebouwen. Tot dit protest tegen het oplevend antisemitsime was opgeroepen door de joodse gemeenschap in Frankrijk.

In Italië besloten de drie grootste vakbonden en de belangrijkste linkse partijen op het laatste moment af te zien van deelneming aan een pro-Palestijnse mars in Rome, na protesten van joodse zijde. In Rome verzamelden zich zaterdag enkele tienduizenden mensen op het Piazza del Populo.

In de Belgische hoofdstad Brussel kwam het gisteravond tot relletjes tussen politie en jonge demonstranten na afloop van een pro-Palestijnse betoging. Daarbij werden diverse auto's en ruiten vernield. Ook in onder andere Zweden, Griekenland, Duitsland en Zwitserland waren pro-Palestijnse betogingen. In Bern droegen demonstranten borden met zich mee waarop slogans stonden als `Israël is een terroristenstaat' en `Stop de oorlog tegen de Palestijnse burgerbevolking'.

Buiten de Arabische landen en Europa werd geprotesteerd in onder meer de Verenigde Staten (New York en San Francisco), Chili, Australië, Afrika en Indonesië, het grootste moslimland in de wereld. In de hoofdstad Jakarta demonstreerden gisteren ongeveer 5.000 moslims. Net als in andere steden werd de Israëlische vlag verbrand. In Sydney probeerden demonstranten het Israëlische consulaat binnen te dringen, maar de politie wist dat te verhinderen.