Stakende cipiers hinderen Dogtroep

Door een staking onder de cipiers zijn de laatste voorstellingen die Dogtroep maakte in de gevangenis van het Belgische Brugge afgelast. Toeschouwers konden vanaf donderdag de gevangenis niet meer in doordat bewakers een barricade van brandende autobanden voor de poort hadden opgeworpen. De staking vloeit voor uit een conflict tussen de vakbonden met de directie en het Ministerie van Justitie. Een woordvoerder van de vakbond ACCOD zei dat de stakers er niet op uit waren om Dogtroep te treffen.

Vanaf begin februari werkte het toneelgezelschap samen met een aantal bewakers en gedetineerden aan de naamloze voorstelling, die op 28 maart in première ging. Een deel van de rollen werd gespeeld door gevangenen. Ook de teksten kwamen deels van hen. Toeschouwers werden ondermeer opgesloten in een ruimte vol deuren. Het opmerkelijke initiatief werd genomen in het kader van Brugge 2002, culturele hoofdstad van Europa.

Tijdens de voorbereidingen waren er al problemen met de beperkte toegankelijkheid van de gevangenis. Het ministerie van Justitie wilde geen journalisten meer toelaten omdat een Belgische journalist kort daarvoor in Aarlen was doorgedrongen tot de zwaarbewaakte cel van Marcel Dutroux, die verdacht wordt van kinderverkrachting en moord.

Dogtroep, dat bekend staat om zijn spectaculaire, technische theater, speelde eerder op locaties als de passagiersterminal in de Amsterdamse haven en een plein in Moskou.