Staande plas zonder water weg

Het doorspoelen van het toilet vraagt per keer zo'n 10 liter water. Om het waterverbruik terug te dringen is er nu het watervrij urinoir, niet alleen voor de horeca maar ook voor toepassing thuis.

Een gemiddelde inwoner van Nederland gebruikt ongeveer 130 liter water per dag. Het doorspoelen van het toilet vraagt daarvan dagelijks ongeveer 35 liter. Dit is inclusief de tien liter, die per keer met het doorspoelen van een plasje urine gemoeid is. Een deel van dat kostbare drinkwater valt te besparen, want er is nu het waterloos urinoir.

Helemaal niet onhygiënisch, bezweren diverse fabrikanten, want urine geurt pas als het met water in aanraking komt. Het watervrij urinoir is niet alleen bedoeld voor horecagelegenheden, maar ook gewoon voor thuis. Hier mag het urinoir toch al op een groeiende belangstelling rekenen, een erkenning voor het feit dat een man zich het liefst staande van zijn overtollig vocht ontdoet. Niet uit gemakzucht natuurlijk, maar puur uit energiebesparende overwegingen.

Op de Amerikaanse markt waren de Waterless No-Flush urinoirs al sinds 1991 op de markt. Elk urinoir bespaart per jaar 200.000 liter water, roept de fabrikant vanaf internet. Zonder aan te geven hoeveel mannen gedurende die periode het urinoir gebruiken is dat natuurlijk een loze kreet. Op het eerste gezicht lijkt het een gewoon keramisch urinoir, maar dan zonder spoelknop. Het geheim van het No-Flush toilet zit in de sifon, waar een lichtgewicht `EcoTrap' vloeistof de afvoer hermetisch afsluit en alle geuren tegenhoudt.

Het Uridan urinoir van het in Zaltbommel gevestigde Plieger werkt volgens hetzelfde principe: ook hier bevat de sifon een lichtgewicht vloeistof. Na vijf- tot zeven keer gebruikt te zijn is de vloeistof aan vervanging toe. Het Uridan urinoir is gemaakt van glasfiber.

Met dezelfde succesformule van de lichtgewichte vloeistof werkt de McDry, van de Duitse firma Duravit. De keramische pot is gemaakt in de vorm van een waterdruppel. Omdat de spoelrand niet nodig is, is het schoonmaken snel te doen, eventueel met de speciale McDry-urinoirreiniger.

De firma Franke RVS Nederland geeft de voorkeur aan een watervrij urinoir van roestvrij staal. Hier zorgt een recyclebare rubberen eenrichtingsklep voor het afsluiten van de sifon. Het afvoerelement vraagt bij normaal gebruik in een openbare toiletruimte een keer per jaar om vervanging.

Het is niet zo dat vrouwen nu gevrijwaard zijn van milieuvriendelijk handelen, want ook zij kunnen het watervrije urinoir gebruiken. Slechts een handig hulpmiddeltje is hiervoor voldoende: de Urinelle. Dit als een ouderwets patatzakje gevormd plaskokertje is gemaakt van natuurlijke grondstoffen en is derhalve goed afbreekbaar. Na gebruik is de Urinelle eenvoudig in het toilet te gooien en door te spoelen, aldus de fabrikant. Of was dat laatste nu juist niet de bedoeling?

Websites: www.waterless.com; www.plieger.nl; www.duravit.com; www.franke.nl; www.urinelle.nl.