Spanje wil EU-sancties tegen Israël

De Europese Unie moet sancties tegen Israël overwegen wanneer dit land zich niet uit de Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever terugtrekt. Dit heeft de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Josep Piqué, gezegd. Spanje is momenteel voorzitter van de EU.

De Spaanse minister maakte zelf echter ook duidelijk dat EU-sancties tegen Israël weinig kans maken. Alle vijftien EU-lidstaten zouden met een sanctiebesluit moeten instemmen. ,,Sommige landen zijn voorstander van heel, heel spoedige sancties, andere zijn terughoudender. Dus moeten we erover praten'', aldus Piqué.

Ook in verschillende andere landen zijn stemmen opgegaan om de druk op Israël op te voeren. Zo zei PvdA-lijsttrekker gisteren in het tv-programma Buitenhof dat de EU-lidstaten hun ambassadeurs moeten terugtrekken uit Israël. Hij vindt dat Europa ,,volledig op zijn gezicht is gegaan'' door de mislukte bemiddelingspoging van vorige week, toen een EU-missie de Palestijnse leider Yasser Arafat niet mocht bezoeken van de Israëlische premier Sharon.

Minister Josias van Aartsen (Buitenlandse Zaken) vindt Melkerts voorstel ,,vreemd''. Met Powell in aantocht zou de EU zich in het Midden-Oosten ,,buiten de discussie plaatsen'', wanneer de EU-landen nu hun ambassadeurs zouden terugroepen, meent Van Aartsen. Juist in de huidige situatie, waarin ook de EU-landen onmiddellijke terugtrekking van de Israëlische troepen vergen, is het van belang om op hoog diplomatiek niveau druk te kunnen uitoefenen. Bovendien stoelt de aanleiding tot Melkerts suggestie – Israël schoffeerde de EU – eigenlijk niet op feiten, meent Van Aartsen. Volgens hem voelde de EU-vertegenwoordiger zich helemaal niet zo geschoffeerd.

Vorige week is de mogelijkheid van sancties kort aan de orde geweest tijdens overleg van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken over het Midden-Oosten. Omdat duidelijk was dat hierover nooit eenstemmigheid gevonden zou worden, was de kwestie snel van tafel. Met name Groot-Brittannië, Duitsland en Nederland willen er niet van weten.

Ook de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Louis Michel, zei gisteren met zijn EU-collega's te willen praten over een tijdelijk terugroepen van EU-ambassadeurs uit Israël. Hij vindt, net als Melkert, dat de Israëlische regering de EU vorige week donderdag heeft beledigd door een ontmoeting met Arafat te verbieden. De Amerikaanse bemiddelaar in het conflict in het Midden-Oosten, genareel Anthony Zinni, kon Arafat later wel ontmoeten.