Sharon: reservisten naar grens Libanon

Met oog op de mogelijke explosie van een tweede front in het noorden met de Libanese moslim-fundamentalistische beweging Hezbollah en Syrië heeft de Israëlische premier Ariel Sharon gisteren besloten opnieuw reservisten op te roepen. Deze beslissing werd genomen nadat volgens Israëlische militaire woordvoerders Hezbollah een grote Israëlische militaire positie in het betwiste gebied van de `Shebaa-boerderijen' aan de voet van de helling van de berg Hermon gisteren met mortieren en raketten had bestookt. Hezbollah zegt dat dit ,,bezet Libanees gebied'' is, terwijl Israël het erop houdt dat het om in 1967 veroverd Syrisch gebied gaat.

Hezbollah nam ook Israëlische militaire posities aan de Israëlische kant van de grens met Libanon onder vuur. De inwoners van een aantal kibbutsen brachten de nacht in schuilkelders door. In totaal werden bij deze aanval van Hezbollah zes soldaten gewond, onder wie vier vrouwelijke militairen. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Shimon Peres, sprak gisteravond van een ,,zeer ernstige situatie''. Volgens hem zoekt Israël langs diplomatieke kanalen via de VS naar ontspanning van de situatie, die in militaire kringen explosief wordt geacht. Afwisselend stellen Israëlische ministers Iran en Syrië verantwoordelijk voor de oplopende spanning langs de grens met Libanon. Beide landen ontkennen hiermee iets van doen te hebben.

Israëlische militaire kringen zeggen dat Hezbollah in Zuid-Libanon duizenden katjoesja-raketten heeft opgesteld. In dit arsenaal staan raketten die volgens deze kringen strategisch olie-installaties in Haifa kunnen treffen. Israëlische commentatoren zijn van oordeel dat Hezbollah afgemeten aanvallen lanceert om de zware Israëlische militaire druk op de Palestijnen te verlichten. De Raad voor nationale veiligheid heeft de regering geadviseerd pas tot een militair antwoord over te gaan indien diplomatieke inspanningen om de situatie te verbeteren, mislukken. Het orgaan raadt de regering af in dat geval doelen in Syrië aan te vallen en zich te beperken tot doelen van Syrië en Hezbollah in Libanon.