Rede Sharon: Israël zet aanval door

Het tien dagen oude Israëlische militaire offensief op de Westelijke Jordaanoever zal voortduren tot het leger de ,,terreur infrastructuur'' van de Palestijnse leider Yasser Arafat heeft vermorzeld.

Dat heeft de Israëlische premier Ariel Sharon vanmorgen gezegd in een door de televisie uitgezonden toespraak in het parlement. Hij bood zo weerstand aan een dringende telefonische oproep van de Amerikaanse president George Bush van dit weekeinde om onverwijld een begin te maken met de terugtrekking van het leger uit de herbezette Palestijnse steden.

Sharon zei dat ,,we hebben beloofd dat we onze operaties zullen versnellen en onze troepen zullen terugtrekken uit de plaatsen waar we klaar zijn''. Dat was tot vanmiddag echter nergens nog het geval. Sharon zei ook dat de troepen dan posities zullen innemen in bufferzones, naar wordt aangenomen op de Westelijke Jordaanoever, ,,om de terroristen weg te houden van onze steden''. ,,Tegelijkertijd zullen onze troepen gereed staan om diegenen te treffen, selectief, die ons willen blijven aanvallen.'' Het beleg in Bethlehem, waar meer dan honderd Palestijnen hun toevlucht hebben gezocht, zal voortduren tot de Palestijnen zich overgeven, zei hij.

Sharon zei aan de andere kant dat hij bereid was om met ,,gematigde en verantwoordelijke'' Arabische leiders over vrede te praten. Hij zou dat met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, bespreken, wanneer deze, waarschijnlijk vrijdag, naar Israël komt. Powell is vandaag in Marokko, waar hij praat met de Saoedische kroonprins Abdullah, auteur van een recent Arabisch vredesinitiatief.

Palestijnse leiders reageerden vanochtend woedend op de toespraak van Sharon. De aankondiging van bufferzones werd gebrandmerkt als ,,einde van het Palestijnse Gezag'' en ,,officiële hervatting van de bezetting''. Volgens de Palestijnen ondermijnt Sharons toespraak de missie van Powell nog voor deze begint. Eerder hadden Palestijnen al gezegd dat zij hem niet zouden ontmoeten indien hij een gesprek met Arafat, die door Israëlische militairen wordt omsingeld in zijn hoofdkwartier in Ramallah, uit de weg gaat. Powell heeft gezegd Arafat te willen ontmoeten als dat mogelijk is.

De Israëlische chef staf, luitenant-generaal Shaul Mofaz, zei gisteren dat bij het offensief 200 Palestijnen zijn gedood en 1.500 gewond. Twaalf Israëlische militairen zijn gesneuveld en 143 gewond. Meer dan 1.000 Palestijnen zijn gevangen genomen. [Vervolg OFFENSIEF: pagina 5]

OFFENSIEF

Zwaarste strijd in Nablus en Jenin

[Vervolg van pagina 1] Uit de ondervraging van deze gevangenen door de binnenlandse veiligheidsdienst put het leger informatie voor het voortzetten van de oorlog. Voor deze Palestijnse gevangenen wordt een oude gevangenis heropend in de Negevwoestijn.

Onder de Palestijnse strijders die zijn gedood zijn volgens Israël enkelen die verantwoordelijk zijn voor zware Palestijnse zelfmoordaanslagen in Israël. Sedert het begin van de Israëlische aanval hebben zich tot opluchting van de Israëliërs geen nieuwe zelfmoordaanslagen in Israël voorgedaan.

Nog steeds is de precieze toedracht van de strijd tussen Israël en de Palestijnen onduidelijk, omdat het leger zoveel mogelijk zowel de Israëlische als buitenlandse pers erbuiten houdt. Uit Israëlische en Palestijnse bronnen valt echter op te maken dat de zwaarste gevechten zich voordoen in de kasbah in de stad Nablus en in het Palestijnse vluchtelingenkamp bij Jenin. De Palestijnen bieden in Jenin de felste tegenstand tegen de Israëlische overmacht. Israëlische helikopters vuren raketten af op huizen in het zeer dicht bevolkte vluchtelingenkamp, terwijl tanks huizen omploegen terwijl ze zich een weg banen door de nauwe stegen in het kamp. Volgens de directeur van het ziekenhuis in Jenin dr Abu Ghalieh is dit kamp verstoken van water, elektriciteit, medicijnen en voedsel.

Andere Palestijnse woordvoerders spreken van een noodtoestand in de steden die door Israël zijn aangevallen en bezet. Miguel Angel Moratinos, de speciale vertegenwoordiger van de EU naar het Midden-Oosten heeft gisteren een dringend beroep op Israël gedaan de vrijheid van beweging van ambulances te garanderen zodat het grote aantal gewonden kan worden behandeld en de in de straten liggende doden kunnen worden opgehaald.

Ondertussen is Sharon erin geslaagd zijn regering van nationale eenheid uit te breiden met de uiterst militante NRP-partij. Reserve-kolonel Effi Eitam is gisteren tot partijleider van de NRP gekozen en zal als minister zitting nemen in het veiligheidskabinet. Effi Eitam is voor annexatie van alle bezette gebieden, de stichting van een Palestijnse staat in Jordanië en is onder extreme oorlogsomstandigheden voor verdrijving van de Palestijnen. In een recent vraaggesprek met de krant Ha'aretz zei hij zich te kunnen voorstellen ,,dat dan niet veel Arabieren hier zullen blijven''. Gisteravond vroeg hij zich op de televisie af ,,of het soms extreem is Judea en Samaria (Westelijke Jordaanoever) te annexeren. ,,Eretz-Israël (Het land van Israël) is van de joden.''

De Arbeidspartij heeft voorlopig besloten over de toetreding van Effi Eitam en van de ex-Likud-minister van Buitenlandse Zaken David Levi geen regeringscrisis te forceren. Minister Peres zei vanmorgen dat de ideeën van Eitam zowel de Israëlische democratie als het joodse karakter van de staat Israël in gevaar brengen.

hoofdartikel: pagina 7

www.nrc.nl: dossier