Reddingsplannen kabelexploitant NTL `vrijwel rond'

De plannen het zwaar verlieslijdende NTL, de grootste kabelexploitant in het Verenigd Koninkrijk, te redden zijn vrijwel rond. Daarmee zou NTL aan een bankroet ontsnappen. Dat berichten vandaag Britse en Amerikaanse media.

De obligatiehouders van NTL zouden er nog deze week mee instemmen om hun obligaties, ter waarde van 11 miljard dollar, om te zetten in aandelen, waardoor zij vrijwel het hele bedrijf (98 procent) in bezit krijgen.

De omzetting zou de waarde van het belang van grote aandeelhouders als France Telecom (18,32 procent) en Cable & Wireless (11,23 procent) nog enigszins redden.

De onderhandelingen met de obligatiehouders slepen zich al twee maanden voort. NTL heeft een totale schuld van 17 miljard dollar (19,3 miljard euro). De banken en andere crediteuren, die 6 miljard dollar aan leningen hebben uitstaan, zouden nog met de deal moeten instemmen.

Bovendien zou over een nieuwe kapitaalinjectie van een half miljard dollar nog overeenstemming met de obligatiehouders moeten worden bereikt. Sommige van hen vinden een half miljard dollar te veel.

Het hoofdkantoor van NTL staat in New York. Door in de Verenigde Staten uitstel van betaling aan te vragen zou NTL aan zijn schuldeisers kunnen ontsnappen, inclusief degenen die niet met de herstructureringsdeal willen meedoen.

NTL is in 1993 opgericht door de Amerikaan George Blumenthal, die nu president-commissaris is en in New York woont. NTL haalde in de jaren '90 miljarden dollars op Wall Street op, toen beleggers nog geloofden in de breedband-hype. Tot de obligatiehouders behoort Citigroup, de grootste Amerikaanse financiële instelling. NTL is genoteerd aan Easdaq en de New York Stock Exchange. Afgelopen vrijdag stond in New York NTL op een slotkoers van 7,7 dollarcent.

NTL heeft behalve in het Verenigd Koninkrijk ook kabelbelangen in steden als Dublin, Frankfurt, Stockholm, Parijs en Zürich. Verder heeft NTL voor 109 miljoen pond de uitzendrechten gekocht van 40 wedstrijden in het Engelse eredivisievoetbal – uitzendingen via zijn betaaltv, voor drie jaar vanaf het lopende seizoen.

NTL leed vorig jaar een nettoverlies van bijna 16 miljard dollar. vooral doordat het 11,6 miljard dollar afboekte aan goodwill van zijn investeringen. De omzet bedroeg 3,7 miljard dollar. Een jaar eerder was het nettoverlies nog 3,1 miljard dollar.