PSV op halve kracht langs Den Bosch

Voorbijrijdende treinen trokken gisteren nog de meeste aandacht in de veredelde bouwkeet van FC Den Bosch. Achter het doel aan de oostzijde gaapt een groot gat, waardoor de zesduizend toeschouwers in stadion De Vliert een vrij uitzicht hebben op de gele `hondekoppen' van de NS. De treinen reden volgens het spoorboekje. De wedstrijd verliep naar verwachting. PSV won met 1-0 en blijft in de race voor titelprolongatie. FC Den Bosch moet vrezen voor de nacompetitie.

Door het armzalige spel en de amateuristische ambiance lijkt degradatie naar de eerste divisie de beste oplossing voor de blauw-witten. Trainer Vloet van FC Den Bosch sprak na afloop over een ,,heerlijke Brabantse derby'', waarmee hij elke realiteitszin uit het oog verloor. Zijn collega Gerets van PSV was, in bedekte termen, een andere mening toegedaan. ,,Ik heb wel eens betere wedstrijden gezien'', luidde het eufemisme van de Belgische coach.

Het slechte veld was een matig excuus voor de wanprestatie van FC Den Bosch, dat als nieuwkomer in de eredivisie dit seizoen alleen het thuispubliek kan bekoren. De neutrale toeschouwer wendde zich gisteren vol afgrijzen naar de groene helling achter het ene doelgebied, waar vijf dienstdoende agenten lagen te luieren in de voorjaarszon. Wel een verademing, zo'n wedstrijd zonder supportersgeweld.

Scout Bruins Slot van Ajax aandachtig toeschouwer wegens het bekerduel van komende woensdag tegen PSV had heimwee naar de Arena, vertelde hij gisteren op de perstribune. Het bekritiseerde veld van Ajax is inderdaad een biljartlaken vergeleken met de knollentuin van FC Den Bosch. Trainer Vloet vertelde na afloop dat een defecte sproeiinstallatie de oorzaak was van de droge akker. Door de bescheiden begroting (vijf miljoen euro) heeft een terreinknecht niet de hoogste prioriteit in de Brabantse hoofdstad.

De hobbelige grasmat was volgens ooggetuigen met opzet niet gerold, om het technische spel van PSV in de kiem te smoren. Deze vorm van psychologische oorlogsvoering wordt wel vaker toegepast door een thuisspelende staartploeg, in de hoop dat de favoriete bezoekers ontregeld raken en uit pure wanhoop de lange bal gaan hanteren, waarmee ze de underdog dan weer in de kaart zouden spelen.

Tegenover het catenaccio van FC Den Bosch probeerde PSV dat met een begroting van circa vijftig miljoen euro heel wat meer goede spelers kan opstellen in elk geval verzorgd aanvalsspel te laten zien. Maar de titelhouder had tijdens de warming-up niet goed naar de hobbelige grasmat gekeken, gezien het mislukte combinatievoetbal in de eerste helft. Na de pauze paste PSV zich aan de omstandigheden aan. Het ging opportunistisch spelen en dankte de benauwde overwinning aan een frommeldoelpunt van Vennegoor of Hesselink. De lange Tukker benutte de rebound, nadat doelman Mampaey de bal na een schot van Kezman niet klemvast had gekregen.

Vennegoor maakte zijn 21ste competitietreffer en heeft nog twee goals achterstand op Van Hooijdonk, de topscorer van Feyenoord. Vennegoor heeft niet alleen een neusje voor doelpunten, hij is ook een loyale bankzitter. Vorige week bleef hij in de thuiswedstrijd tegen Heerenveen om tactische redenen buiten het basiselftal. De verdediging van de Friese ploeg is traag en weinig wendbaar, waarmee een opstelling met de vlugge Kezman een logische keuze was.

Tegen FC Den Bosch waren de beweegredenen van trainer Gerets minder goed te verdedigen. Never change a winning team, moet de coach van PSV hebben gedacht. Vennegoor nam weer even vrolijk op de bank plaats. Toen de bevrijdende openingstreffer van PSV uitbleef, koesterde hij de rol van supersub met verve. Vennegoor sprak gisteren de verwachting uit, dat hij in de cruciale wedstrijden tegen Ajax en Feyenoord wel een basisplaats krijgt en dan ook nog tot scoren komt.

PSV kwam op een gelijk aantal punten als zijn Rotterdamse plaaggeest, die komende zondag in Eindhoven voor de vijfde keer dit seizoen als tegenstander fungeert. PSV en Feyenoord hebben allebei vier punten (één verliespunt) achterstand op Ajax, dat afgelopen weekeinde niet in actie kwam. PSV en vooral Feyenoord hebben een beter doelsaldo dan de Amsterdamse koploper, die in de laatste vijf speelronden een minder zwaar programma hoeft af te werken. Het is lang geleden dat drie ploegen tot de laatste speelmaand om de kampioensschaal streden.

PSV kon zijn krachten sparen voor het komende bekerduel tegen Ajax. De landskampioen hoefde zich niet bovenmatig in te spannen, mede dankzij scheidsrechter Jol die PSV na een kwartier spelen in het zadel hielp. Hij gaf slechts een gele kaart aan Faber, die de doorgebroken Mourad van FC Den Bosch in kansrijke positie aan zijn shirt trok.

De verongelijkte seizoenkaarthouders op de hoofdtribune spraken over `klassejustitie'. De overtreding van Faber, die in de rust werd vervangen door Vennegoor, had volgens de spelregels met een rode kaart bestraft moeten worden en volgens een oude voetballogica zou `de wedstrijd er dan heel anders hebben uitgezien'. Overigens had de lichte straf voor Faber grote gevolgen. Hij is geschorst voor de wedstrijd tegen Feyenoord.

FC Den Bosch

0

PSV

1

Ruststand 0-0. 55. Vennegoor of Hesselink 0-1. Schds: Jol. Tsch: 6.100. Gele kaart: Faber (PSV).

    • Jaap Bloembergen