Philips schrapt 430 banen

Philips schrapt 430 banen bij zijn lichtactiviteiten in Nederland. Het elektronicaconcern sluit niet uit dat er gedwongen ontslagen vallen. Het bedrijf neemt een voorziening van 20 miljoen euro om de kosten van de reorganisatie te dekken.

Dit heeft Philips vanochtend bekendgemaakt. De meeste banen worden in de vestiging in Oss geschrapt. Een deel van de lampenproductie wordt naar Polen verplaatst, hetgeen vooral geldt voor de fabricage van standaardproducten. De productie van innovatieve lampen, bijvoorbeeld voor LCD-projectoren, blijft wel in Oss.

Bij de divisie Luminaires, die armaturen maakt voor bijvoorbeeld TL-buizen in kantoren, verdwijnen ruim vijftig banen. Volgens Philips is de markt sterk verslechterd en moet het kostenniveau omlaag. Daardoor schrapt het bedrijf op het Eindhovense hoofdkantoor van deze divisie ruim vijftig banen. De rest van de banen zullen in Deurne en Roosendaal verdwijnen. Bij de laatste vestiging worden onder meer spaarlampen geproduceerd en ook in deze sector heeft Philips te maken met sterke prijsdalingen. In Deurne is de organisatie volgens Philips te complex om snel op prijsdalingen te kunnen reageren.