Nieuw talent zingt Assers klassiekers

Het Kleinkunstfestival opende gisteravond met een hommage aan tekstdichter Eli Asser. Een avondje smartlappen en meezingers in plat Amsterdams.

Zoals het hoort bedankte schrijver Eli Asser (1922) gisteren op het eind van de Hommage aan Eli Asser ,,alle mensen die deze avond mogelijk hebben gemaakt. Dat ben ik in de eerste plaats zelf.'' Tientallen artiesten, onder wie Marco Bakker, Joop Braakhekke en Gerrie van der Klei traden aan in het Amsterdamse Nieuwe De la Mar theater om liedjes van Asser te zingen. Op de feestavond werd tevens Het zal je kind maar wezen, een bloemlezing uit Assers werk, gepresenteerd.

De Hommage aan Eli Asser vormde de opening van het Amsterdams Kleinkunstfestival, dat duurt tot 29 april. Aan het festival zit een wedstrijd voor cabaretiers vast, die strijden om de Wim Sonneveldprijs. Voorts wordt de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste kleinkunstlied uitgereikt, houdt zanger Bob Fosko een bonte avond en is er een concert met liederen over Amsterdam.

In feite werd die avond voor het Amsterdamse lied gisteravond al gehouden, want Assers hele oeuvre ademt de sfeer van het volkse en joodse Amsterdam van weleer. Vrijwel alle artiesten zongen in het plat Amsterdams. Zelfs de Bijlmermeer werd in een ode bezongen. Heddy Lester ontroerde met Amsterdam huilt, de enige bijdrage die niet door Asser werd geschreven.

Asser is de man van de smartlap met een knipoog en de humoristische meezinger. In zijn herkenbare, toegankelijke werk weet hij de stem van het volk te vangen: We benne op de wereld om mekaar te helpen nietwaar, 't Zal je kind maar wezen; Vissen (,,Er is één ding dat ik nooit zal willen missen'').

De meeste liedjes kwamen uit Assers populairste werken, de radioserie Mimoza (1953-1956) en de tv-serie 't Schaep met de 5 Pooten (1969-1970). Van 't Schaep wordt in juni een theaterbewerking gemaakt. Daaruit kregen we enkele fragmenten te horen, die nog niet geheel vlekkeloos gingen. Voorts was er veel repertoire dat Asser voor Rijk de Gooijer en het Cocktail Trio schreef. De twee nog levende leden van het trio kwamen zelf hun hit Hup Hup Hup ten gehoren brengen. De Gooijers hit Brief uit La Courtine kreeg een opmerkelijk antwoord in Brief náár La Courtine, gezongen door Clous van Mechelen: ,,Beste kerel, hier is vader / En het huilen staat me nader / Dan het lachen, want je oma / Is geslaagd voor het rijvaardigheidsdiploma/ Ook de huur is weer gestegen/ En er valt hier zoveel regen / Dat ik in de buurt van Ede / Op de weg een kabeljauw heb doodgereden.''

Getooid met koksmutsen zongen Marco Bakker en Joop Braakhekke een op rijm gezet recept, Chateaubriand à la Béarnaise. Bakker verbaasde met een ingehouden liefdeslied, Carolien en ik, dat mooi de jaren van opbouw van na de oorlog beschrijft. De lange stoet van artiesten bevatte opvallend weinig grote namen. Dit had tot voordeel dat ook enkele jongere zangers Assers repertoire mochten komen zingen, met als grote uitschieter de musicalzanger Marcel Jonker. Dat ook de nieuwe generatie zich aan zijn werk waagde, deed Asser zichtbaar genoegen: ,,Nog drie generaties en ik word ontdekt.''

Amsterdams Kleinkunstfestival. T/m 29-4 in: Nieuwe de la Mar Theater, Marnixstraat 404, Amsterdam.

Inl. 020-428 9690 of www.xs4all/ãkf.