Mediaconcern Kirch vraagt om uitstel betaling

De Duitse mediaonderneming KirchMedia, de kern van het imperium van de Duitse tycoon Leo Kirch, heeft vanochtend surseance aangevraagd bij een rechtbank in München. Daarmee is het omvangrijkste financiële debacle uit de Duitse naoorlogse geschiedenis een feit.

Het media-imperium van de 75-jarige Kirch torst een schuldenlast van 6,5 miljard euro. In de afgelopen maanden was duidelijk geworden dat Kirch in de loop van dit voorjaar niet meer aan zijn verplichtingen zou kunnen voldoen. Gesprekken met Duitse branchegenoten en buitenlandse mediaondernemingen over een reddingsoperatie leverden niets op. Tot het in München gevestigde Kirch-concern behoren onder andere de tv-zenders ProSieben, Sat1, N24, Kabel 1 en het kanaal voor betaal-tv Premiere. Kirch bezit ook uitzendrechten op films en sportevenementen (Bundesliga-voetbal, WK voetbal, Formule 1-autosport) en houdt een belang van 40 procent in Axel Springer AG, uitgever van de kranten Bild en Die Welt. Volgens de wereldvoetbalbond FIFA zijn de WK-rechten, waarvoor Kirch 820 miljoen euro heeft betaald, inmiddels ondergebracht bij een dochterbedrijf in Zwitserland en geen onderdeel van de surseance.

Hoe met de andere onderdelen van de Kirch Gruppe verder zal gaan, was rondom het middaguur nog niet bekend. Edmund Stoiber, minister-president van Beieren en kanselierskandidaat voor CDU/CSU, zei gisteren te verwachten dat de onderneming niet volledig onttakeld zal worden. Een aantal schuldeisende banken zou vanmiddag een persconferentie geven. Bij Kirch werken in totaal bijna 10.000 mensen. De vakbonden gaan ervan uit dat ongeveer 3.000 mensen hun baan zullen verliezen.

De banken zouden de gezonde delen van het bedrijf willen onderbrengen in een nieuwe onderneming, heette het vanochtend in de Duitse pers. Tot de gezonde delen van het concern rekenen analisten ProSiebenSat1 Media AG, de filmrechten en de sportrechten. Het is de bedoeling dat andere mediabedrijven belangen nemen in de nieuwe eenheid. Sommige in de Duitse pers geciteerde bronnen houden het erop dat Springer een aanzienlijk belang in Kirch II wil nemen, andere sluiten participaties van Murdoch en Berlusconi niet uit. Het vooruitzicht dat buitenlandse tycoons invloed krijgen in de Duitse mediawereld leidde tot grote onrust onder Duitse politici. Kanselier Schröder maakt zich achter de schermen sterk voor een `Duitse oplossing'. [Vervolg KIRCH: pagina 11]

KIRCH

Commotie voetbalwereld

[Vervolg van pagina 11] Kirch, die de expansie van zijn mediaconcern altijd al met geleend geld financierde, raakte vorig jaar in de knel toen hij voor immense bedragen uitzendrechten verwierf op films en sportevenementen met het doel zijn noodlijdende kanaal voor abonnee-tv, Premiere, tot een succes te maken. Ook over de toekomst van het verliesgevende Premiere was vanochtend nog niets bekend.

De crisis bij Kirch leidde eind vorige week tot commotie in de Duitse voetbalwereld. Met name de kleinere voetbalclubs zijn in hoge mate afhankelijk van de inkomsten uit de verkoop van tv-rechten aan Kirch. Gevreesd wordt dat Kirch volgende maand niet in staat zal zijn de clubs te betalen.

Bij de plannen voor een herstart van Kirch zijn slechts vier schuldeisende banken betrokken: de Bayerische Landesbank, de HypoVereinsbank, DZ Bank en Commerzbank. De grote schuldeisers Dresdner Bank (onderdeel van verzekeraar Allianz) en Deutsche Bank houden zich op vlakte: zij beschikken over waardevolle onderpanden voor de aan Kirch verstrekte leningen.

hoofdartikel: pagina 7