Limburgse clubs praten over een fusie

De drie Zuid-Limburgse clubs in het betaalde voetbal, Roda JC, MVV en Fortuna Sittard, praten over een gezamenlijke toekomst. Daarbij wordt een fusie tot FC Limburg niet uitgesloten.

Dat bevestigden vanmorgen woordvoerders van MVV en Roda JC. Voorzitter Th. Pickée van Roda JC zegt eind vorige maand in het Duitse Aken een eerste vertrouwelijk gesprek te hebben gehad met vertegenwoordigers van MVV en Fortuna Sittard. Na het einde van de competitie praten de clubs verder.

Roda-voorzitter Pickée en voorzitter V. Gerardu van de raad van commissarissen van MVV geven persoonlijk de voorkeur aan een fusie. De supporters van de drie clubs reageren emotioneel op het nieuws dat vanmorgen uitlekte in de regionale pers. Gerardu ontving meteen een dreigtelefoontje. Gerardu: ,,Mij is aangeraden me niet meer te laten zien in het stadion.''

De gesprekken zijn ingegeven door de financiële problemen en magere sportieve prestaties van MVV en Fortuna Sittard. Fortuna degradeert zo goed als zeker uit de eredivisie. Om een dreigend faillissement af te wenden wil de club het pas gebouwde stadion verkopen. MVV is begin dit jaar van een bankroet gered door een miljoenengift van de gemeente Maastricht. Die overtrad daarmee Europese regels. Roda JC heeft geen financiële problemen, maar presteert dit seizoen matig. De club is niet zeker van behoud van een plek in de eredivisie.

Volgens de eerste berichten over de gesprekken over een FC Limburg zou het in Heerlen gevestigde chemieconcern DSM als sponsor optreden van FC Limburg. Ook zou de provincie Limburg willen bijspringen om de schuldenlast van MVV en Fortuna te saneren.

Een woordvoerder van DSM meldde vanmorgen dat er ,,geen sprake van'' is dat DSM optreedt als sponsor. Gedeputeerde M. Eurlings (Sport) liet desgevraagd weten dat het ,,niet voor de hand ligt'' dat de provincie geld in het betaalde voetbal stopt. Volgens Eurlings is de provincie wel bereid ,,een stimulerende rol'' te vervullen.

Eurlings nam zeven jaar geleden al eens het initiatief voor de vorming van FC Limburg. Zijn poging liep onder meer stuk op de verdeeldheid onder de clubs over de locatie waar het nieuwe stadion zou moeten komen. Nu hebben Sittard en Roda JC inmiddels allebei een nieuw stadion en is de renovatie van het stadion van MVV bijna afgerond. Overheden en bedrijven stopten meer dan 50 miljoen euro in de bouw en verbouw.

Het uitlekken van de gesprekken leidde vanmorgen tot tientallen afwijzende reacties op de internetsites van de drie clubs. Oud-directeur W. van Wouw van MVV begrijpt de emoties. Hij noemt FC Limburg geen reële optie. Van Wouw: ,,Je moet rekening houden met plaatselijke emoties. De drie clubs liggen weliswaar in hetzelfde verstedelijkte gebied, maar ze zijn cultureel verschillend. Ik verwacht niet dat een Maastrichtenaar naar een stadion in Kerkrade gaat om FC Limburg aan te moedigen.''