Ilja Repin trekt 250.000 bezoekers naar Groningen

De tentoonstelling Ilja Repin. Het geheim van Rusland in het Groninger Museum heeft in vier maanden tijd 250.000 bezoekers getrokken. Nooit eerder bezochten zoveel mensen in zo'n korte tijd een tentoonstelling in het Groninger Museum. Bovendien was het een van de drukst bezochte exposities van de laatste jaren in Nederland. Het museum maakte dit zondag op de laatste dag van de expositie over de Russische schilder bekend. Uit onderzoek bleek dat bezoekers de tentoonstelling met een gemiddelde van 8,3 waardeerden. Mond-tot-mond-reclame is de belangrijkste motivering geweest voor een bezoek. Ook de aangeboden lezingen en muziekuitvoeringen naar aanleiding van de tentoonstelling waren nagenoeg uitverkocht. De stad Groningen profiteerde mee. Naast de uitgaven in het museum besteedden de bezoekers gemiddeld vijftig euro extra in de stad. Dat leverde de Groningse middenstand een extra omzet van 12,5 miljoen euro op. Het museum heeft in samenwerking met de Russische musea de komende jaren nog twee tentoonstellingen gepland. In december 2004 zal het museum ontwerpen en stukken presenteren die kunstenaars als Picasso voor de Russische choreograaf Diaghilev ontwierpen. Verder staat een expositie gepland over het Russische landschap zoals Russische schilders dit in de 19de eeuw verbeeldden.