Hongaarse oppositie wint eerste ronde

De Hongaarse kiezers hebben gisteren voor een daverende verrassing gezorgd. Tegen alle voorspellingen in won de socialistische oppositie de eerste ronde van de parlementsverkiezingen.

De conservatieve partij van premier Viktor Orbán leed een kleine, maar gevoelige nederlaag. De MSzP (Hongaarse Socialistische Partij) haalde met 42 procent een nipte overwinning op de Fidesz-MPP (Alliantie van Jonge Democraten-Hongaarse Burgerpartij) die 41 procent kreeg.

Volgens de voorlopige uitslagen van de eerste ronde wordt de liberale SzDSz (Alliantie van Vrije Democraten) met ruim vijf procent de derde partij in het parlement. De extreem-rechtse MIÉP (Partij voor Rechtvaardigheid en Leven) haalde de kiesdrempel (vijf procent) niet.

Op 21 april wordt de tweede en beslissende verkiezingsronde gehouden. Het Hongaarse kiessysteem is een ingewikkelde combinatie van evenredige vertegenwoordiging en districtenstelsel. In de eerste ronde ligt de nadruk op de partijlijsten, in de tweede op de districten. Op basis van de uitslag in de eerste ronde wordt een deel van de zetels verdeeld; de rest wordt toegewezen op basis van de tweede ronde. Daarin nemen de beste twee kandidaten uit de eerste ronde het tegen elkaar op voor de resterende zetels. Waarnemers menen dat de socialisten een grote kans maken om ook de tweede ronde te winnen. In een groot aantal districten liggen ze op kop.

Premier Orbán gaf gisteravond tegen middernacht zijn verlies in de eerste ronde toe: ,,Vandaag heeft één procent de slinger in het voordeel van de socialisten doen uitslaan. Wij gaan vanaf morgen keihard aan de slag. De campagne moet nog feller worden.''

Lijsttrekker Péter Medgyessy van de MSzP reageerde voorzichtig optimistisch: ,,De eerste ronde is voor de MSzP. We kunnen rustig vaststellen dat de kiezers een regeringswisseling willen''. Hij zal de komende dagen onderhandelingen openen met de links-liberale SzDSz over electorale samenwerking in de tweede ronde. De MSzP is voor de eindoverwinning afhankelijk van de steun van de SzDSz. De socialisten en de links-liberalen vormden samen een regering tussen 1994-1998. Beide partijen hebben in hun campagnes gezegd opnieuw met elkaar in zee te willen.