Hercules

Net zoals het geval was bij Händels opera Ariodante is er nu na een serie concerten door Les Musiciens du Louvre o.l.v. Marc Minkowski een cd-opname verschenen van Hercules, opnieuw met mezzosopraan Anne Sofie von Otter als de grote ster.

In muzikaal opzicht is Hercules ondergeschikt aan Händels tien jaar eerder gecomponeerde Ariodante, schreef Mischa Spel twee jaar geleden na de concertuitvoering tijdens de Matinee op de Vrije Zaterdag, waarin ook vele solisten uit Ariodante schitterden. Anne Sofie von Otter bleek in Hercules opnieuw de koningin van het podium als Hercules' wantrouwige echtgenote Dejanira en maakte haar zieleroerselen met grauwende emoties tastbaar in de recitatieven. Ook legde ze een zelfde overgave in de vele duizelingwekkende coloraturen, die zij niet zozeer moeiteloos kwinkelerend als wel krachtig exclamerend de zaal in deed kringelen.

Met zijn strak en fel zingend koor en kleurrijk spelend orkest presenteerde Minkowski Hercules de volle drieënhalf uur een vervoerende theatrale opeenvolging van aria's, recitatieven en koren. Minkowksi dirigeerde eind vorig jaar ook op onnavolgbare wijze de ongelooflijke reeks uitvoeringen van Händels Giulio Cesare bij de Nederlandse Opera in de enscenering van Karl-Ernst en Ursel Herrmann. De komende jaren staat bij de Nederlandse Opera nog meer Händel op het programma. Ariodante zal van 20 april tot en met 16 mei in tien steden worden uitgevoerd door de Nationale Reisopera in een enscenering van Tobias Hoheisel en Imogen Kogge. Inl.: (053) 4878533.

G.F. Händel: Hercules Archiv 469 532-2 (3 cd)