Gouden Pennetje 2001 voor Joris Luyendijk

Joris Luyendijk, correspondent in het Midden-Oosten van NRC Handelsblad, heeft het Gouden Pennetje gewonnen, de aanmoedigingsprijs voor jonge schrijvende journalisten. Hij krijgt de prijs voor zijn berichtgeving vanuit het Midden-Oosten na de aanslagen op New York en Washington van 11 september 2001. Volgens de jury van het Gouden Pennetje is Luyendijk een `uitstekend schrijver'. ,,Luyendijk denkt, zoekt en schrijft met de onbevangenheid van iemand die nog geen kant heeft gekozen in een uitzichtloos conflict.'' Joris Luyendijk (30 december 1971) is sinds 2000 correspondent voor NRC Handelsblad in achtereenvolgens Kairo, Beiroet en Oost-Jeruzalem. De prijs, die in 1984 is ingesteld door het Genootschap van Hoofdredacteuren, bestaat uit een gouden vulpen en een geldbedrag van 3500 euro.