Giphart schrijft boekgeschenk 2003

Ronald Giphart schrijft het geschenk voor de volgende boekenweek. Dit heeft de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek vanochtend bekendgemaakt. Gipharts novelle, die op 12 maart 2003 in de winkel zal liggen, hoeft niet voort te borduren op het motto van de boekenweek, `STYX - leven en dood in de letteren'; dat doet het boekenweekessay, waarvan de schrijver nog niet bekend is.

Ronald Giphart (1965) – een van de populairste schrijvers van Nederland – is na Arnon Grunberg de jongste auteur die opdracht heeft gekregen voor het boekenweekgeschenk; hij debuteerde in 1992 met de roman Ik ook van jou en schreef in 2000 de autobiografische roman Ik omhels je met duizend armen, over de zelfverkozen dood van een moeder. Als boekenweekauteur treedt Giphart in de voetsporen van onder meer Harry Mulisch (2000), Arnon Grunberg (1998), A.F.Th. van der Heijden (1992), Cees Nooteboom (1991) en Hugo Claus (1989).

De CPNB ziet het boekenweek-thema, de dood, als de natuurlijke tegenhanger van het thema van dit jaar, de liefde, en wijst erop dat het onderwerp in de Nederlandse literatuur leeft: in de afgelopen jaren schreven onder meer Nicolaas Matsier (Gesloten huis), A.F.Th. (Asbestemming), Kees van Kooten (Annie) en Kristien Hemmerechts (Taal zonder mij) over de dood van ouders en/of geliefden.