Franse boodschappen

Boodschappen doen in een grote Franse supermarkt is een genoegen. Overal zijn verrassende producten te vinden waarnaar je in Nederland vergeefs zoekt. Neem de Franse zuivelafdeling: grote potten fromage blanc met verschillende vetgehaltes. Idem dito voor potjes en potten crème fraîche, yoghurt en de petit suisses. Een kommetje fromage blanc (de vetste is natuurlijk weer het lekkerst) met wat honing of goede jam is een heerlijk en makkelijk nagerecht, dat overigens bij het ontbijt ook niet te versmaden is. Tot de reissouvenirs om uit te delen behoren ook pakjes boter `aux cristaux de sel de Guérande'. Een stukje knapperig stokbrood of bruinbrood met een beetje van deze boter met knapperige zoutkorrels is de hemel op aarde. Tot die hemel reken ik ook die heerlijke paddestoelen, de morieljes.

Vandaag een recept voor gebakken appels met morieljes, die je bijvoorbeeld eet bij eend, fazant, een gegrilde kalfskotelet, scharrelvarkensvlees. Bereiding: leg de morieljes een uur in zoveel water dat ze onderstaan. Spoel ze daarna onder de kraan goed schoon, vooral de holtes waarin nogal eens geniepig gruis verstopt zit. Zeef het weekwater. Schil de appels. Steek met behulp van een appelboren de klokhuizen uit de appels. Snijd de appels horizontaal door in plakken van 1,5 cm. Smelt iets meer dan de helft van de boter in een grote koekenpan en bak de appelschijven in ongeveer 10 minuten op een niet te hoog vuur aan beide kanten lichtbruin. Bestrooi ze tijdens het bakken met kaneelpoeder. Schep ze uit de pan en houd ze warm. Bak tijdens het bakken van de appels in een andere, kleinere, koekenpan de morieljes in de boter. Strooi er een beetje zout en peper op.Voeg na enkele minuten wat weekwater toe. Ten slotte wordt de armagnac of calvados toegevoegd. Giet de paddestoelen en het vocht over de warme appels.