Engelse les verdringt Für Elise bij het vuilnis

In de subtropische eilandstaat Taiwan is het verboden om vuilnisemmers van tevoren aan de straat te zetten. Je mag je afval pas aanbieden op het moment dat je de vuilniswagen ook echt hoort aankomen. Die toetert niet, maar draait een bandje van Beethoven's Für Elise. Binnenkort komt daar verandering in. Dan zijn er Engelse zinnetjes als ,,Hoeveel kost een pond kool?'' van tussen het vuilnis te horen.

Engelse les van de vuilniswagen, dat is wat de zuidelijke stad Tainan heeft bedacht om de stadsbevolking in zo kort mogelijke tijd zo veel mogelijk Engels bij te brengen.

Het stadsbestuur heeft driehonderd Engelse zinnetjes uitgezocht die momenteel op cassettebandjes worden gezet. De bandjes worden vanaf september dit jaar afgespeeld via de geluidsinstallatie van de vuilniswagens.

In Taiwan spreekt men algemeen beschaafd Chinees of één van de Zuid-Chinese dialecten, en een gebrekkige kennis van het Engels hindert Taiwan in zijn ambitie om een grotere rol te spelen als financieel en logistiek centrum van de regio. Net als China trad Taiwan eind vorig jaar toe tot de wereldhandelsorganisatie WTO en dat lidmaatschap biedt nieuwe kansen. Het stadsbestuur van Tainan vindt daarom dat mensen hun Engels niet alleen uit lesboeken moeten leren, maar dat ze de taal ook dagelijks om zich heen moeten kunnen horen.

Niet iedereen is het daar overigens mee eens. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat de inwoners van Tainan de Engelse taal met vuilnis gaan associëren?, zeggen enkele critici.