De macht is even weg uit Feyenoord

Geïrriteerd stapte Pierre van Hooijdonk na het duel tegen NAC op Studio Sport-verslaggever Toine van Peperstraten af. De aanvaller was verbolgen over diens opmerking op de televisie dat de Feyenoord-selectie na de overwinning op Internazionale pas zeer laat de hotelkamers in Milaan zou hebben opgezocht. Alsof Feyenoord zich niet voor de volle honderd procent had voorbereid op het belangrijke competitieduel. ,,Klinkklare onzin'', beet Van Hooijdonk de verslaggever toe. ,,Door zo'n opmerking worden wij in een hoekje gedrukt. Dan denken de mensen dat we er niet goed mee bezig zijn. Helemaal als het dan ook nog eens 0-0 wordt.''

Bij Feyenoord wilde gisteren niemand het loodzware midweekse duel tegen Inter Milaan openlijk opvoeren als excuus voor het tegenvallende gelijkspel (0-0) voor eigen publiek tegen NAC. Al in de kleedkamer van het Giuseppe Meazza-stadion had coach Van Marwijk zijn spelersgroep gewezen op het competitieduel tegen de Bredanaars. Want na de misstap vorige week tegen RKC (1-1) beseften de Rotterdammers terdege dat nieuw puntenverlies achteraf wel eens dodelijk kon zijn in de strijd om het kampioenschap van Nederland. Desondanks slaagde Feyenoord niet in de opzet om zo min mogelijk schade op te lopen. Tussen willen en kunnen zit nu eenmaal een verschil.

Spelers en trainers hielden stoïcijns vol dat er qua bezieling en beleving geen verschil was tussen het Feyenoord dat met 1-0 won in Milaan en de ploeg die in de Kuip niet wist te scoren tegen de subtopper uit Breda. ,,Bij elke wedstrijd is de beleving hetzelfde'', reageerde doelman Zoetebier. ,,Inter of NAC maakt geen verschil.''

Feyenoord-coach Van Marwijk wilde zijn spelers eerder een compliment geven voor het harde werken, dan hen een verwijt maken voor het puntenverlies. ,,Iedereen was ervan doordrongen dat we vandaag moesten winnen. Daar lag het niet aan'', sprak Van Marwijk. ,,Als je op twee fronten om de prijzen strijdt, kost dat kracht. Dan bestaat ook de kans dat je uiteindelijk alles verliest. Maar ik ga niet zeggen: `jongens, we laten de UEFA-Cup of het kampioenschap maar schieten'. Daar ben ik veel te veel sportman voor.''

Met de wedstrijden tegen Inter Milaan (donderdag) en PSV (zondag) op het programma zal blijken of Feyenoord komende week niet moet afhaken in de jacht om de prijzen. Tegen Inter begint Feyenoord na de 1-0 uitzege als favoriet. In de nationale competitie zijn de Rotterdammers de beste uitgangspositie nu echter kwijt. Feyenoord zag gisteren PSV op gelijke hoogte komen en moet met een verliespunt achterstand op Ajax hopen dat de Amsterdammers in de resterende wedstrijden tegen FC Den Bosch, FC Utrecht, NEC en Sparta niet alle punten pakken.

Ondanks het besef dat tegen NAC moest worden gewonnen nam Van Marwijk bewust niet het risico om de aan zijn enkel geblesseerde Paauwe na de wedstrijd tegen Inter opnieuw in de basis te zetten. Op zijn plaats speelde tegen NAC de jeugdige Loovens. De Zweed Elmander moest de aan zijn hamstring geblesseerde Ivoriaan Kalou vervangen. Geen van de twee omzettingen werd een succes. Donderdag tegen Inter zijn Paauwe en Kalou waarschijnlijk weer inzetbaar.

De 18-jarige Loovens toonde weliswaar opnieuw aan over verdedigende talenten te beschikken, maar zijn opbouwende spel is nog allerminst van eredivisieniveau. Behalve een handjevol risicoloze terugspeelballen op Zoetebier betekende vrijwel iedere pass van Loovens balverlies. De verdediger moest in de slotfase worden afgevoerd met een zware hersenschudding en zal dit seizoen waarschijnlijk niet meer in actie komen.

De 20-jarige Elmander anderhalf jaar geleden voor miljoenen euro's uit Zweden gehaald wist opnieuw geen moment indruk te maken. De aanvaller werd aanvankelijk door sommigen zelfs met Van Basten vergeleken, maar tegen NAC kwam hij geen moment uit de greep van verdediger Gudelj. Net als Loovens haalde ook Elmander het einde van de wedstrijd niet. Van Marwijk haalde hem een kwartier voor tijd naar de kant ten faveure van Kornejev. De Rus is donderdag in de halve finales van het UEFA-Cuptoernooi een van de kandidaten om op het middenveld de geschorste Ono te vervangen.

Maar tegen NAC wist Ono noch Kornejev de ploeg in de juiste richting te sturen. Het mentaal en fysiek vermoeide Feyenoord kon de tegenstander geen moment onder druk te zetten. Met name in de eerste helft wekte de ploeg geen seconde de schijn dat de landstitel op het spel stond. Feyenoord koesterde in het bedroevende eerste bedrijf de valse hoop dat de openingstreffer wel zou vallen. De ploeg had echter niet het geluk van de kampioen.

In de tweede helft toonde de roodwitte formatie meer initiatief, maar toen bleek weer dat Feyenoord moeite heeft om het spel te maken. Veel verder dan een schot van invaller Leonardo en een omhaal van Bosvelt kwam Feyenoord tegen het op de counter spelende NAC niet. En omdat de vrije trappen van Van Hooijdonk dit keer ook geen redding brachten, bleef de ploeg steken op 0-0. Feyenoord mocht uiteindelijk blij zijn dat doelman Zoetebier in goede vorm stak en dat NAC-spits Cristiano op de lat kopte.

Feyenoord

0

NAC

0

Ruststand 0-0. Schds: Van Hulten. Tsch: 42.000. Gele kaarten: Van Persie, Van Wonderen (Feyenoord), Bobson, Engelaar en Penders (NAC).