Brons Keen-Heister bij EK tafeltennis

Danny Heister en Trinko Keen hebben in het Kroatische Zagreb voor het eerst in de historie van het Nederlandse mannentafeltennis op de Europese kampioenschappen een medaille behaald in het dubbelspel. Het duo veroverde brons door in de kwartfinales het sterke duo Saive-Samsonov uit Wit-Rusland te verslaan. De latere kampioenen Boll en Konnerth uit Duitsland versperden de Nederlanders de weg naar de finale. De verwachting is dat Heister en Keen van NOC*NSF hun A-status terugkrijgen.

Nadat alle Nederlandse deelnemers waren uitgeschakeld, heeft de bondscoach van de tafeltennismannen, Yang Jianhua, zijn functie neergelegd. Pieke Franssen, bondscoach van Jong Oranje, neemt Yangs taken over. De tafeltennisbond NTTB had de intentie tot de Spelen van Athene in 2004 verder te gaan met Yang. De Chinees gaf echter aan dat hij zijn huidige werkzaamheden als speler, trainer én manager niet meer kon combineren met zijn functie als bondscoach.

De Duitser Timo Boll heeft de Europese titel in het enkelspel bij de mannen gewonnen. De 21-jarige clubgenoot van Heister was in de finale met 4-2 te sterk voor de Griek Kreanga. Eerder won Boll ook al de Europese titel in het dubbelspel, samen met Fejer-Konnerth. Een paar maanden geleden was de Duitser ook de sterkste in het toptwaalf-toernooi in Rotterdam.

Enkele maanden geleden werd Boll nog omschreven als een groot talent. Inmiddels is hij gestegen naar de zesde plaats op de wereldranglijst. Hij is achter de tafel koel en gedreven. Hij beschikt over een compleet arsenaal aan slagen en kent ook tactisch nauwelijks zwakke plekken. Boll onderscheidt zich van enkele andere getalenteerde tafeltennissers, omdat hij zich altijd wil verbeteren.

In de finale hanteerde de Griek Kreanga een tactiek van alles of niets. In de tweede en vierde game had hij daarmee succes en kwam hij op gelijke hoogte, 2-2. In de laatste twee games gaf de kwaliteit van Boll de doorslag (11-7 en 11-5). ,,Deze blijdschap kan ik niet in woorden uitdrukken. Maar het geeft een geweldig gevoel wanneer het nationale volkslied speciaal voor jou wordt gespeeld.''