Afghaanse minister overleeft aanslag nabij Jalalabad

Bij een bomaanslag op de Afghaanse minister van Defensie, Mohammed Fahim, zijn vanochtend in de oostelijke stad Jalalabad vier omstanders om het leven gekomen. De minister zelf bleef ongedeerd, maar het voertuig waarin hij zat werd zwaar beschadigd, zo meldt het Afghaanse islamitische persbureau AIP.

De minister was onderweg van de luchthaven van Jalalabad naar het huis van de lokale gouverneur toen de aanslag werd gepleegd. Volgens ooggetuigen ontplofte de in een kiosk verstopte bom, enkele ogenblikken nadat het konvooi van de minister was gepasseerd, op zo'n tien meter afstand van diens voertuig. Achttien mensen zouden gewond zijn geraakt.

De afgelopen dagen komen uit Afghanistan steeds meer berichten die duiden op toenemende onveiligheid. Gisteren werden in Kabul twee raketten afgevuurd in de richting van het kampement van Deense en Duitse soldaten van de internationale vredesmacht in Afghanistan (ISAF). Een raket, van Chinese makelij, werd aangetroffen in de buurt van het kampement. De andere is nog niet teruggevonden. De springlading van beide raketten zou niet zijn afgegaan. Vanochtend ontdekte de politie in een buitenwijk van Kabul de lanceerinrichting, met nog eens vier raketten. Drie daarvan waren voorzien van springlading en klaar om te worden afgeschoten.

Woordvoerders van de internationale vredesmacht vermoeden dat de aanslagen bedoeld zijn om de regering van interim-premier Hamid Karzai te destabiliseren, in de aanloop tot de grote beraadslagende vergadering, de loya jirga, die in juni wordt gehouden. Maar, zo zei een Britse woordvoerder van ISAF: ,,We zijn vastbesloten door te gaan [met onze vredestaak]. '' In de afgelopen weken zijn er verschillende incidenten geweest waarbij soldaten van de vredesmacht werden beschoten, maar nog niet eerder werden raketten op hen afgevuurd.

Vorige week werden in Afghanistan ten minste 160 mensen opgepakt op verdenking van pogingen om de regering-Karzai te ondermijnen en om een klimaat van chaos te scheppen. Volgens Afghaanse functionarissen zitten aanhangers van de vroegere krijgsheer en ex-premier Hekmatyar achter dit complot, maar diens partij ontkent elke betrokkenheid.

De Verenigde Naties hebben een onderzoekers naar Bamiyan gestuurd, na berichten over massagraven met lichamen van ten minste 35 Hazara's die door de Talibaan zouden zijn gedood.