Aanpak autoraces

Het openbaar ministerie gaat illegale autoraces landelijk aanpakken. Het zal regels opstellen om deelnemers aan de races op een uniforme manier te kunnen berechten, zo heeft het OM vanmorgen bekendgemaakt. Tot nu toe werd dit aan de regionale parketten overgelaten.

Het afgelopen weekeinde hebben jongeren in diverse plaatsen in het land autoraces gehouden of voorbereid. In Alkmaar raakten bij wedstrijden drie personen gewond, in Eindhoven hield de politie vijf wegracers aan. Bij Delft raceten zondag circa honderd scootcrrijders.

In Druten kwam zaterdagavond een 19-jarige automobilist om het leven toen hij tijdens een inhaalmanoeuvre een andere auto raakte en daarna tegen een stapel betonklinkers reed. Een 21-jarige passagier die daarbij gewond raakte heeft het ziekenhuis inmiddels weer verlaten. Volgens de politie is het ongeluk geen gevolg van een race, maar waren de betrokken automobilisten wel op zoek naar een raceplek.

Deelnemers aan straatraces zijn volgens het OM overal in het land schuldig aan hetzelfde feit: het in gevaarbrengen van de verkeersveiligheid. "Daarom is het mogelijk om ze op dezelfde manier voor de rechter te krijgen en ze dezelfde straf op te leggen. Daarvoor moeten wel regels worden opgesteld", zegt een woordvoerder.