Wrakingsverzoek in rechtszaak André de V.

Advocaat A. Moszkowicz heeft om wraking verzocht van de Almelose rechters die belast zijn met de strafzaak tegen André de V. De 34-jarige Enschedeër wordt verdacht van brandstichting bij het Enschedese vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks.

Volgens Moszkowicz hebben de rechters `de schijn van partijdigheid' gewekt door in te stemmen met een requisitoir van de officier van justitie waarin geen strafmaat is geformuleerd. Volgens Moszkowicz moet door het ontbreken hiervan het onderzoek nietig worden verklaard.

Officier van justitie H. Stam wil de strafmaat pas bepalen nadat De V. psychisch is onderzocht in het Pieter Baancentrum. De rechtbank heeft opdracht gegeven voor een gedragskundige observatie. Totdat de uitkomst daarvan bekend is, is de rechtszaak geschorst. Daarna mag justitie het requisitoir afsluiten met een strafmaat.

Moszokowicz noemt de schorsing een `kunstgreep' die nodig is om een vormfout te herstellen. ,,Een onvoltooid requisitoir bestaat niet.'' De belangen van De V. zijn volgens Moszkowicz geschaad omdat hij na het requisitoir normaal zijn pleidooi heeft gehouden. ,,Men kent nu mijn standpunten en kan daar bij het afsluiten van het requisitoir gebruik van maken.''

De wrakingskamer van de Almelose rechtbank maakt donderdag bekend of de drie rechters vervangen worden.