Woestijncake

Dadels zijn vruchten van de dadelpalm en hun kleur, smaak, `vlezigheid' en grootte kan enorm variëren. Alleen al in Noord-Afrika worden 30 verschillende variëteiten gekweekt. Iran en Irak zijn de belangrijkste dadelproducerende landen ter wereld. Een van de lekkerste Noord-Afrikaanse dadelsoorten – hogelijk gewaardeerd door oasebewoners in de woestijn – is de goudkleurige en enigszins transparante Deglet Nour waarvan de pit zichtbaar wordt als de verse dadel tegen het zonlicht wordt gehouden. Gedurende de wintermaanden zijn verse dadels tegenwoordig volop verkrijgbaar bij Marokkaanse en Turkse winkels.

Soms zitten ze nog vast aan de knobbelige twijgjes waaraan ze rijpen. Verse dadels zijn weliswaar zoet maar toch aanzienlijk minder zoet dan de bekende mierzoete dadels die eindeloos houdbaar zijn omdat ze werden geconfijt. Om die reden verdient het aanbeveling voor deze voedzame `woestijncake' – die overigens zonder eieren wordt gemaakt – verse dadels te gebruiken. Bereiding: Laat de stukjes dadel samen met 2 1/2 dl kokend water een uurtje staan. Wrijf de kardemompeulen kapot in een ruwstenen vijzel, verwijder de vezels van de zaaddozen en wrijf de zaadjes fijn. Klop in een beslagkom de boter zacht met een handmixer. Klop er dan geleidelijk aan de suiker door en vervolgens zout, vanille-aroma, kardemom en kaneel. Voeg de dadels en het weekvocht toe en klop dit goed door het botermengsel. Klop er dan het bakpoeder en bij beetjes tegelijk de bloem door en tot slot de walnoten en eventueel nog 1-2 eetlepels water. Vet de cakevorm dun met boter in, bestuif de vorm met een waasje bloem en schep het cakebeslag in de vorm. Bak de cake in een voorverwarmde oven (180° C) in circa 5 kwartier gaar. Garneer de cake bovenop met 5-6 dadels, waarvan de pit werd vervangen door twee op elkaar gestapelde walnootkwarten.