Vragen over de strategie van Ben Verwaayen

Hier zijn drie vragen voor Ben Verwaayen, de nieuwe uitvoerend directeur van British Telecom, nu hij aanstaande maandag zijn strategie gaat ontvouwen.

1) Wat gaat u doen met de Europese activiteiten van Ignite? Dit deel van de divisie voor zakelijke diensten maakt nu jaarlijkse verliezen van zo'n 400 miljoen pond. Uw bezuinigingssuggesties om de divisie winstgevend te maken klinken misschien verstandig, maar het is moeilijk te zien hoe deze divisie – op een overvolle markt – ooit de onderhoudskosten van het netwerk zou kunnen terugverdienen. Legt u alstublieft uit hoe dat moet, of sluit de divisie anders.

2) Wat voor soort ellende heeft u van Concert geërfd? U heeft zojuist de joint venture met AT&T op het gebied van wereldwijde datadiensten ontbonden. Uw deel van de activiteiten moet haast wel overlappen met een aantal activiteiten van Ignite. Hoe gaat u die overlapping te lijf – en zal uw deel van Concert werkelijk 100 miljoen pond per jaar gaan verliezen, zoals sommige analisten verwachten?

3) Wat is uw standpunt ten aanzien van de wisselwerking tussen de groei en de kasstroom? Uw gepraat over de beheersing van de kasstroom om de groei te financieren klinkt nogal vaag. British Telecom kan zijn omzet niet verhogen zonder enorme investeringen te doen. Het is beter om meer opbrengst te genereren uit dat wat u al heeft. Uw kerndivisies zullen dit jaar waarschijnlijk meer dan 1,5 miljard aan cash opbrengen. Hoeveel hoger kunt u dat bedrag opdrijven door de kosten terug te dringen? En hoeveel geld wilt u aan de aandeelhouders ten goede laten komen?

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com

Vertaling Menno Grootveld.