Verpleegkundigen

Ik heb mij bijzonder gestoord aan de begeleidende tekst bij het artikel over Poolse verpleegkundigen die in een aantal Nederlandse verpleegtehuizen komen werken (Z, 16 maart). ,,Poolse verpleegkundigen gaan billen wassen bij Nederlandse bejaarden'', staat er. En daaronder: ,,ze staan te popelen om voor een minimumsalaris Nederlandse patiënten te verluieren.''

Beide teksten getuigen noch van respect voor de desbetreffende bejaarden noch van kennis over en waardering voor het werk van ziekenverzorgenden. Ik heb met veel voldoening gewerkt in het verpleeghuiswezen van 1968 tot 2001, laatstelijk als afdelingshoofd. Lichamelijke verzorging behelst veel meer dan verluieren en billen wassen. Het zijn de momenten waarop persoonlijk contact mogelijk is. Het persoonlijk contact en het begeleiden van mensen in hun laatste levensjaren is hetgeen voor de meeste (zieken-)verzorgenden inhoud aan en voldoening in het vak geeft.

    • Kiek Bierman- van der Does